La reconstrucció d'Haití costarà 8.434 milions d'euros

La xifra final oficial de morts és de 222.570 persones

«Aquesta és una primera versió que haurà de ser re- avaluada constament fins arribar a la conclusió final», va explicar el ministre de Turisme d'Haití, Patrick Delatour, amb referència a la xifra econòmica durant la Conferència Tècnica Preparatòria sobre la reconstrucció d'Haití, en què han assistit representants de 28 països. Segons el primer ministre d'Haití, Jean-Max Bellerive, l'assistència financera que el seu país podria necessitar per a la reconstrucció podria ser coordinada a través d'un fons fiduciari multidonants. En aquesta reunió, es van intentar establir les bases dels projectes de reconstrucció que es debatran en la conferència mundial sobre Haití, convocada per l'ONU pel 31 de març a Nova York.

L'informe del govern d'Haití i d'organismes internacionals sobre el terratrèmol xifra també en 222.570 els morts i en 7.754,3 milions els danys. A més, quantifica com a 869 els desapareguts, 310.928 ferits i 1,5 milions d'afectats directes. A més, 1,3 milions de persones han hagut d'allotjar-se en albergs i 766.724 més s'han desplaçat a d'altres zones després del terratrèmol, que ha causat danys per valor de 380 milions d'euros en les infraestructures.

Al document presentat a Santo Domingo, s'hi afegeix que l'impacte del sisme del 12 de gener i de 7 graus de l'escala de Richter va ser gairebé sis cops superior als desastres ocorreguts a Haití des del 2004. Per sectors, els danys i pèrdues s'han enfilat als 354 milions d'euros en l'àmbit del desenvolupament social i en producció, a 681 milions d'euros.

Repensar el govern

L'informe també suggereix que s'ha de repensar la governabilitat d'Haití, de manera que cal reconquistar la confiança de la ciutadania i assegurar el benestar col·lectiu, i que hi ha una excessiva centralització de l'activitat econòmica del país a la capital, Port-au-Prince. Per això, s'aconsella incentivar les poblacions desplaçades a assentar-se al voltant dels nous pols de creixement mitjançant el suport a la reconstrucció, a més de desenvolupar les infraestructures i els serveis necessaris en suport de les activitats econòmiques fora de Port-au-Prince i accelerar els processos de desconcentració.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.