CICLISME

VOLTA A CATALUNYA

No som ni serem

Rodríguez i Tondo recuperen la polèmica sobre la impossibilitat de fer un equip català

Àngel Edo recorda que aquest és un tema que ja fa més de vint anys que és sobre la taula

La polèmica engegada en l'etapa de la Seu d'Urgell per Joaquim Rodríguez i Xavi Tondo, que després de la seva exhibició van reclamar passos ferms a Catalunya per a la creació d'un equip propi català que pugui competir arreu del món, no és nova. Ahir mateix, a la sortida d'Oliana, el ciclista català amb més victòries en el camp professional, Àngel Edo, recordava que quan ell estava al Kelme (1999) ja es parlava d'aquest projecte. Per això Joaquim Rodríguez diu que és una batalla perduda: «Ja portem massa anys i no n'hem tret cap resultat.» A principi de temporada els corredors professionals catalans van ser convocats a la seu de la federació catalana per signar un manifest conjunt que la federació va emprar per pressionar la Secretaria General de l'Esport. No hi va haver ni temps ni diners (s'havia de signar un aval de 300.000 euros) per inscriure l'equip a la Unió Ciclista Internacional (UCI).

Edo admet que la Secretaria General de l'Esport no pot intervenir econòmicament per salvar tots els esports del país, però també creu que la seva intervenció seria recomanable per aconseguir els suports privats necessaris. «Hem tingut ciclistes d'un talent extraordinari que s'han perdut pel camí aquests anys. Ara recordo Javier Líndez i Israel Núñez, un ciclista que plantava cara a Alejandro Valverde quan eren aficionats. Tots han hagut de plegar mentre que veiem que a d'altres llocs com ara Andalusia, Galícia i el País Basc tots els corredors tenen la seva pròpia sortida. A més, la mainada que fa ciclisme no té un mirall i això es nota», explica Edo, que recorda que fa dos anys en el mundial el 30 per cent de la selecció espanyola estava formada per catalans (Xavi Florencio, Quim Rodríguez i Joan Antoni Flecha).

La federació catalana no va signar l'aval dels 300.000 euros perquè no tothom dins el ciclisme català hi estava d'acord. Alguns directors van reclamar que s'havia de convocar una assemblea per donar-hi el vistiplau, però no hi va haver temps. Mentrestant els millors ciclistes catalans del moment, que ja superen tots la trentena d'anys, ja es van fent a la idea que mai podran córrer en un equip propi. A Andalusia, el País Basc i Galícia no només els departaments d'esports estan implicats en el ciclisme, sinó també els de turisme, com a una fórmula més per donar a conèixer els seus territoris arreu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.