Les noies llegeixen i escolten més música que els nois i també van més al cine, al teatre i a concerts

Gairebé el 80% dels joves catalans es declaren usuaris de les biblioteques

Els resultats de l'enquesta poden semblar excessivament optimistes ja que pràcticament tots els nois i noies de 6 a 14 anys diuen que llegeixen llibres, escolten música, visiten museus, van al cine, al teatre i al circ i, evidentment, miren la tele. Una altra cosa és la freqüència en què ho fan. Sigui com sigui l'enquesta confirma alguns resultats apuntats per d'altres estudis com, per exemple, que cada vegada es llegeix menys, però qui ho fa, ho fa més. De la mateixa manera que l'hàbit de lectura és perd amb l'edat. Això és veu amb la taxa de lectura, que en el grup de 10 a 12 anys és 11 punts superior a la dels joves de 13 i 14 anys.

El 93% de les noies i el 88,5% dels nois assegura haver llegit com a mínim un llibre durant el curs. Però si es mira el detall, es pot comprovar que només un de cada quatre lectors és lector habitual, amb una mitjana de 24 llibres llegits durant el curs escolar. Mentre que la resta són lectors esporàdics amb una mitjana de 4,6 lectures durant el curs. Tant en un cas com en l'altre, dos de cada tres lectors diuen que l'última lectura va ser en català i un de cada tres en castellà.

El 78% dels joves es declaren usuaris de les biblioteques, un percentatge que arriba al 85% entre els petits de 6 a 9 anys. Hi van més les noies (82,3%) que els nois (74%), un 29% hi van un cop a la setmana i un 28% un cop al mes com a mínim.

Teatre en català

El 95% dels infants diu que ha anat alguna vegada al cine i la majoria (81%) ha vist la pel·lícula en castellà. En el cas del teatre és a la inversa ja que tres de cada quatre infants diuen que l'última obra que han vits ha estat en català. Però l'assistència al teatre és menor (64%).

La pràctica cultural que mostra més diferències entre les noies i els nois és la dansa: gairebé la meitat de les noies ha anat a algun espectacle de dansa, mentre que en el cas dels nois hi han fet cap un de cada quatre.

El consum de tele és el més habitual i només un 2,7% dels nois i noies diuen que com a molt veuen la tele un cop a la setmana. A això s'hi ha d'afegir que gairebé el 70% diuen que si no poguessin mirar la tele la trobarien a faltar molt.

El 69% de nois i noies fan servir habitualment l'ordinador, mentre que en el cas dels videojocs hi ha molta diferència entre sexes: el 60% dels nois hi juguen habitualment, contra el 30% de les noies que hi fan cas.

Elles, estudi i ells, esport

La manera de passar el temps lliure varia en funció del sexe, tot i que hi ha gustos comuns. L'activitat que fan més les noies en el seu temps lliure és estudiar, en un 28,2% dels casos. Però els nois es decanten molt més per l'esport, que és l'activitat preferida del 40% del joves, mentre que estudiar ocupa el segon lloc en les preferències. L'esport ocupa el segon lloc entre les noies (17,7%), seguit de quedar amb els amics (16,4%), mirar la tele (14,6%) i anar a comprar (10%). En tercer lloc, els nois prefereixen destinar el seu temps lliure a jugar (13%), després a mirar la tele (11,1%) i a quedar amb els amics (8,9%). O sigui, que res d'anar de compres, que es troba en els llocs més baixos del rànquing de preferències dels nois. On també hi ha molta diferència entre sexes és a l'hora d'anar a visitar la família, ja que el 6% de les noies hi destinen el seu temps lliure contra el 2,8% dels nois. Les noies també queden molt més amb els amics que els nois.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.