Euronews vol parlar català

La televisió europea de 24 hores d'informació ha iniciat converses amb el govern amb l'objectiu d'impulsar una versió en català del canal amb una audiència de més de 300 milions de llars

Emissió en francès, anglès, alemany, italià, castellà, portuguès, rus, àrab, turc i també català. Aquesta és la voluntat del canal europeu de 24 hores Euronews, una possibilitat que va sorgir al febrer arran d'una reunió amb la directora de TV3, Mònica Terribas. Des que fa dos anys TVE va sortir de l'accionariat del canal, el president d'Euronews, Philippe Cayla, va començar una tanda de trobades amb les televisions autonòmiques per suplir l'absència de TVE en el consorci.

La versió catalana d'Euronews no entraria en competència directa amb TV3 ni amb el 3/24; «la filosofia és totalment diferent: informació internacional des d'una perspectiva europea», segons va explicar divendres David del Valle, representant a l'Estat d'Euronews, en una trobada amb periodistes a la qual havia d'assistir Philippe Cayla, que no va poder agafar el vol pel núvol de cendra del volcà islandès.

Més avantatges

Confeccionar la programació d'Euronews en cada idioma costa uns cinc milions d'euros l'any. Pels responsables d'Euronews, els avantatges són superiors al cost del canal: una audiència de 325 milions de llars arreu del món i servir de vehicle de difusió del català i de la realitat catalana. En el cas que es materialitzés, seria la primera vegada que Euronews arriba a un acord amb una televisió no estatal. De moment, s'han mantingut contactes preliminars i l'objectiu d'Euronews és «implicar el govern, que vegi el valor afegit de tenir un canal de 24 hores amb senyal en 38 satèl·lits, i en català». Sobre si l'acord es podria fer extensible a Canal 9 i IB3 per finançar conjuntament el projecte, per David del Valle, «tècnicament és possible, però es tracta d'una decisió política». Euronews està a punt de tancar un acord amb Canal Sur, i TV Galícia i ETB estan interessades a oferir continguts informatius del canal en gallec i basc, respectivament.

Una imatge, nou idiomes

Euronews és un consorci de televisions públiques de gestió privada. El nucli dur de l'accionariat el formen cinc cadenes: la francesa France Televisions (25,37%), la italiana RAI (22,84%), la russa RTR (16,94%), la turca TRT (15,70%) i la suïssa SSR (9,70%). A finals del 2007, TVE –que tenia el 19%– va decidir abandonar Euronews. El gener d'aquest any, el canal va posar en marxa la versió turca i l'octubre del 2010 es té previst endegar la persa. Euronews es planteja emetre a llarg termini en setze idiomes, entre els quals hi ha el xinès. La seu central, formada per una redacció de 350 periodistes, és a Lió (França). La programació s'estructura en butlletins informatius de mitja hora i amb programes d'actualitat i, a més del satèl·lit, cable o IP, es pot veure per telèfon mòbil, entre altres plataformes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.