Plebiscit sobiranista

S'espera que la tanda de referèndums d'avui reculli el descontentament derivat de veure com l'Estatut s'estavella a Madrid

Les consultes reviscolen quan falta mig any per a les eleccions, com a colofó d'un Sant Jordi reivindicatiu i poc després que hagi embarrancat una sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut, que n'escapçava diversos preceptes. La coordinadora nacional vol recollir l'efervescència del moment per augmentar la participació en les urnes, l'objectiu principal de l'organització. La convocatòria arriba amb forces renovades després d'una segona tongada que va ser de tràmit, considerada com un pont per arribar a la cita d'avui. Més municipis que mai (213), més possibles votants que mai (1,3 milions), més voluntaris que mai (32.000) i més a prop que mai dels comicis, previstos per a la tardor.

D'ençà del 28-F, hi ha hagut una altra novetat significativa per al procés: l'aprovació al Parlament de la llei de consultes per la via del referèndum. La coordinadora vol utilitzar aquesta norma per instar la cambra a convocar un referèndum nacional, amb la recollida de 220.000 signatures –que es començaran a aplegar si s'accepta a tràmit–. Fins ara, col·lectius independentistes ho havien intentat dues vegades per mitjà d'una iniciativa legislativa popular (ILP), però la mesa del Parlament les va tombar. Sigui com sigui, l'organització treballa amb la perspectiva d'una consulta global al final d'un trajecte que té almenys tres parades més: a Sabadell, el 30 de maig; a una quinzena de municipis, el 20 de juny –de moment–; i al cap i casal, Barcelona, el 10 d'abril de l'any vinent. No es descarten altres convocatòries. La coordinadora celebra la col·laboració dels ajuntaments per haver cedit locals, amb la mirada posada a Barcelona amb vista a la consulta de l'any que ve.

Tenint en compte tots aquests elements, els partits han tornat a moure fitxa pel que fa a una iniciativa nascuda a Arenys de Munt el 13 de setembre de l'any passat i que ha sobrepassat totes les expectatives. ERC ha fet una crida a la participació per decidir el futur de Catalunya i evitar que sigui una institució espanyola com el TC qui ho faci pels catalans. Votaran els consellers Jordi Ausàs, Josep Huguet i el president del Parlament, segona autoritat del país, Ernest Benach (a Reus). CiU, que s'ha tornat a implicar en les consultes tot i que Artur Mas esquivés declarar-se independentista en una entrevista a TV3, serà present als municipis per mitjà de diversos diputats i els seus candidats territorials. El de Tarragona, Josep Poblet, ja va votar per Setmana Santa de manera anticipada a Vila-seca. Avui també poden fer-ho els caps de cartell de Girona i Lleida, a Figueres (Santi Vila) i a la Seu d'Urgell (Albert Batalla). Mas assegura que si la consulta fos a Barcelona, aniria a votar. En canvi, el president de la Generalitat, el socialista José Montilla, ha refusat acudir a les urnes, a Sant Just Desvern.

Llibres, roses..., i urnes

Sant Jordi va ser una jornada de reforç del vot anticipat, amb urnes al costat de les parades de llibres i de roses. Però el dia D és avui. Els col·legis electorals obriran a les nou del matí i es tancaran a les vuit del vespre. A les dues del migdia es donaran a conèixer les primeres dades de participació. Els resultats, que se centralitzaran a Reus, se sabran passades les deu del vespre.

La pregunta és la mateixa al 95% dels municipis: «Està d'acord que Catalunya esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea?» En la resta de casos, s'ha omès la referència a la Unió Europea. És precisament per internacionalitzar Catalunya que l'independentisme té una cita el 8 de maig a Ginebra, on els Deumil.cat han convocat una manifestació davant la seu de les Nacions Unides.

Urnes per a valencians a Ulldecona i Alcanar

Una novetat del 25-A és la possibilitat que els ciutadans del País Valencià participin, encara que sigui de manera simbòlica, en les consultes de Catalunya. Ho podran fer a Ulldecona i Alcanar, poblacions limítrofs amb la demarcació de Castelló, precisament avui que el País Valencià celebra la seva diada. Els vots es comptaran a part. La voluntat de l'organització és estendre l'exercici del dret a decidir arreu dels Països Catalans. D'aquesta manera, Alcanar i Ulldecona són els primers municipis que consulten al Montsià.

Cinquanta observadors internacionals

El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, que va rebre de la coordinadora el mapa d'El Punt amb els municipis que organitzen consultes avui, ha donat suport als referèndums catalans. Tant és així que ha enviat diversos membres del seu partit, l'Scottish National Party, a fer-hi d'observadors. En total, són una cinquantena de dirigents polítics de tot el món que vetllen pel funcionament democràtic de la iniciativa, entre els quals destaquen Edgardo Vázquez Rivera, director de la campanya electoral a Puerto Rico del Partit Demòcrata del president dels Estats Units, Barack Obama, i l'eurodiputat flamenc Jan Jambon. El polític que ve de més lluny és Roch Ahaocas, de l'executiva de l'USTKE de Nova Caledònia. També hi ha dirigents sicilians, sards, quebequesos, de la Cabília, bascos i navarresos, com ara Jone Goirizelaya (advocada i exparlamentària de l'esquerra abertzale), Txelui Moreno (candidat d'ANV al Parlament navarrès i antic membre de la mesa d'Herri Batasuna) i l'històric dirigent de Batasuna Tasio Erkizia. Han vingut igualment el diputat de Nafarroa Bai Aitor Etxarri i vuit membres d'Eusko Alkartasuna, com ara el secretari d'organització, el portaveu a les Juntes Generals d'Àlaba, l'alcalde de Legutio i l'exvicepresident del Parlament basc Rafa Larreina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.