El Consell de les Corts reprova el govern bipartit per l'incompliment «sistemàtic» dels acords del ple

L'executiu del districte afirma que només ha ignorat dues proposicions aprovades

Si es tractés d'una cambra legislativa i d'un govern sorgit d'una majoria parlamentària, la proposició aprovada dijous a la nit pel Consell Municipal de les Corts –amb deu vots a favor i cinc en contra– hauria de comportar la dimissió del govern del districte que comparteixen el PSC i ICV-EUiA. Els consellers, però, no són càrrecs electes, sinó veïns nomenats per l'alcalde a proposta dels partits, i en els ajuntaments impera el règim presidencialista. Així, doncs, la reprovació a l'executiu territorial impulsada per CiU i justificada, segons va explicar el portaveu de la federació, Carles Domingo, per «l'incompliment sistemàtic del mandat de les proposicions» del plenari i pel blocatge que el govern aplica a les posteriors mocions de seguiment de les qüestions aprovades s'afegirà a la llista de pronunciaments polítics sense cap efecte real. Malgrat això, la proposició suposa un cop moral dur per a la regidora de les Corts, Montserrat Sànchez, i per a la gerent, Gemma Arau, i així es va palesar en les intervencions dels grups. Domingo va detallar que, des de l'inici del mandat i a iniciativa només dels nacionalistes, el Consell Municipal ha validat 13 propostes –10 de les quals per unanimitat–, i va destacar que «se n'han complert totalment o parcialment quatre, sent molt generós».

La consellera portaveu d'ERC, Núria Cuenca, va responsabilitzar directament Sànchez del menysteniment dels acords del màxim òrgan de representació del districte: «En alguns casos, la mateixa regidora ens diu que no hi està d'acord i que no els pensa complir.» I el seu homòleg popular, Sixto Cadenas, va posar en dubte la utilitat dels òrgans descentralitzats de l'Ajuntament. «El PP creu en els districtes, però també hem de dir als ciutadans que tenen un cost important», va assenyalar.

Els representants del PSC i d'ICV-EUiA van negar que el govern ignori de manera sistemàtica les posicions de la majoria. El conseller socialista Jordi Vàzquez va detallar que en els 14 plens realitzats fins ara s'han aprovat 33 proposicions, de les quals, segons ell, 18 s'han satisfet, 13 estan en tràmit i que només en dos casos –que no va detallar– el govern es nega a tirar-les endavant. Sànchez va evitar intervenir en l'encreuament de dades i acusacions entre l'oposició i el bipartit, i es va limitar a assumir com un compromís el segon punt de la proposta tramitada per CiU que demana a la secretaria jurídica del districte que en la pròxima junta de portaveus presenti un informe sobre l'estat d'execució de les proposicions aprovades.

Per cert, dijous a la nit l'executiu bipartit a les Corts es va negar a complir la petició majoritària de restablir el doble sentit de circulació al carrer del Marquès de Sentmenat, emparant-se en el fet que aquesta és una competència del sector de Mobilitat del consistori.

Una falsa petició de reforma de la Diagonal

La picardia del conseller portaveu del PP, Sixto Cadenas, combinada amb la falta d'atenció dels representants dels altres grups, va provocar que el Consell Municipal de les Corts aprovés per unanimitat un acord en què s'insta el govern d'Hereu a «presentar un pla de reforma» de l'avinguda Diagonal entre la plaça Francesc Macià i la Zona Universitària, seguint l'exemple de la transformació que la setmana vinent se sotmetrà a consulta popular en el tram entre Francesc Macià i la plaça de les Glòries.

Els populars havien acceptat, des de bon començament, transaccionar la proposició amb la resta de formacions i limitar-la a una sol·licitud a l'executiu del districte perquè elabori un pla de manteniment integral de l'avinguda, amb l'arranjament de les voreres i de les zones verdes existents, sense fer cap canvi urbanístic o de mobilitat. Enmig del debat, però, el PSC hi va voler introduir una esmena perquè el mandat del plenari s'adrecés «als òrgans municipals competents» i no al govern de les Corts.

Cadenas va aprofitar les discussions subsegüents i la falta de diligència d'alguns consellers per simular que acceptava l'esmena dels socialistes i llegir el text resultant recuperant altra vegada la reclamació de la reforma de la Diagonal en el seu recorregut per les Corts. Tothom s'hi va pronunciar a favor, encara que el portaveu d'algun grup va intuir que no sabien ben bé el que votaven i, un cop tancat el punt de l'ordre del dia, va demanar la paraula per aclarir el contingut del pronunciament. Llavors, la presidenta del Consell Municipal, la regidora popular Glòria Martín –que sí que s'havia adonat de la trampa comesa pel portaveu del seu grup–, va impedir la reobertura del debat i que es descobrís la falsedat de la petició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.