El PSOE aconsegueix retallar l'avantatge del PP en plena crisi

Segons el CIS els socialistes recuperen suport i se situen a 1,5 punts del Partit Popular

En plena crisi, els socialistes han aconseguit frenar la tendència a la baixa en intenció de vot dels darrers mesos. Tot i que si ara se celebressin eleccions guanyaria el PP, ho faria per una mínima diferència d'1,5 punts. En un trimestre, els socialistes haurien retallat de 2,3 punts la diferència, ja que al gener el PP mantenia un avantatge de 3,8 punts, i si ara hi hagués eleccions el partit que encapçala el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, pujaria del 36% dels vots fins al 38%, mentre que el PP baixaria del 40% al 39,5%. El PSOE és, a més, un dels dos únics partits –l'altre és el PNB– que milloren les expectatives electorals. Els nacionalistes bascos passarien de l'1% dels vots del gener a l'1,3%.

D'altra banda, el partit de Rosa Díez, UPD, que havia resultat beneficiat per la caiguda dels socialistes, perdria un 1,1% respecte al gener passat i se situaria en el 3,3% dels vots, en relació amb el 4,4% de fa tres mesos. IU, que també havia aconseguit millorar les seves expectatives electorals gràcies al descens dels socialistes, es manté en el baròmetre d'abril i continuaria com a tercera força política, amb el 5,8% dels vots, tres dècimes menys que el gener passat. El quart lloc és per a CiU, que també baixaria i passaria del 3,7% al 3,6%, i en la cinquena posició se situa UPD, amb el 3,3%. Rere el partit de Rosa Díez hi ha el PNB, amb l'1,3% dels vots. Darrere dels nacionalistes bascos hi ha ERC, que baixaria tres dècimes i passaria de l'1,3% del gener a l'1%; seguida del BNG, amb el 0,7%, una dècima menys que fa tres mesos; CC, que obtindria el 0,6% dels vots respecte del 0,9% del gener, i Nafarroa Bai, que experimentaria una forta caiguda, ja que passaria del 0,5% del gener al 0,2%.

Pel que fa al vot en blanc, el baròmetre el situa en el 2,5%, quatre dècimes més que al gener, en què era del 2,1%. Els enquestats, segons l'estudi, continuen tenint una opinió desfavorable de la situació política. Més de la meitat, un 63%, la qualifiquen de dolenta o molt dolenta. Pel que fa a les preocupacions, l'atur continua sent la més important per al 80% dels ciutadans.

Duran, el més ben valorat

Novament, els ciutadans suspenen els polítics, i amb una nota de 3,74 punts Duran i Lleida es converteix en el polític més ben valorat, seguit de Rodríguez Zapatero, amb 3,71, la mateixa nota que obté Rosa Díez, que el trimestre passat va ocupar el primer lloc. La quarta posició és per a Rajoy (3,09). Pel que fa als ministres, tots suspenen.

El partit de Rajoy, molest

Els resultats no han agradat gens al PP, ja que no hi són gaire favorables, i va acusar el govern d'haver fet coincidir el baròmetre amb el cas Gürtel, concretament quan va dimitir l'extresorer del PP Luis Bárcenas. Tot i això, el baròmetre del gener passat, que va produir-se poc després de la polèmica dimissió del dirigent del PP al País Valencià Ricardo Costa, no va passar factura al partit de Rajoy, ja que en el sondeig va obtenir un avantatge de 3,3 punts sobre el PSOE.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.