CICLISME

GIRO D'ITÀLIA

Tondo se situa quart de la general en una etapa de bojos

Porte és el nou líder i Vinokourov, Evans, Basso i Nibali cedeixen més de 12 minuts

El Giro més sorprenent dels últims anys va oferir ahir una altra etapa per a la història. El resultat final de l'escabetxada que hi va haver entre els favorits situa la lluita pel triomf final en una altra dimensió. La jove sensació australiana dels últims mesos, Richie Porte (Saxo Bank), el regular David Arroyo (Caisse d'Epargne) i els inseparables del Cervélo, Xavi Tondo i Carlos Sastre, van regirar la general de dalt a baix com a conseqüència d'una escapada incontrolada d'una cinquantena de corredors en la qual no van entrar ni Aleksandr Vinokourov, ni Cadel Evans, ni Ivan Basso, ni Vincenzo Nibali, els quatre grans favorits per assolir el triomf final.

L'etapa, amb un recorregut maratonià (262 quilòmetres), i amb tres ports pel camí (un de primera i dos de segona) es va endurir per culpa de la pluja que va parar de caure des del primer quilòmetre. Després de les primes atzagaiades al pilot es va produir una situació imprevista. El pilot es va partir en dos i l'Astana de Vinokourov i el Liquigas de Basso i Nibali –tots s'havien quedat en el segon grup– no es van posar d'acord per posar-hi remei. Mentre discutien els de davant van decidir anar a totes gràcies a la determinació del Caisse d'Epargne, que tenia mitja dotzena de corredors al davant, de l'Sky de Bradley Wiggins, del Cervélo i del Saxo Bank entre d'altres.

Allò era una revolució. La diferència va arribar als 17 minuts. Sastre, enfonsat la primera setmana, ressuscitava. Al darrere van començar les corredisses. Es va declarar l'estat d'emergència. Molts corredors que estaven en el primer grup van haver d'aturar-se per socórrer els seus líder, com ara Josep Jufré.

En la segona meitat de la cursa els de davant van mantenir sempre la diferència per sobre dels dotze minuts. En la duríssima rampa final cap a L'Aquila –una ciutat que intenta recuperar la normalitat després del sisme que la va assotar– Evgeni Petrov (Katuixa), l'eterna promesa del ciclisme rus, va deixar tothom enrere i va alçar els braços com a vencedor després de vuit anys de sequera.

Sastre, qui ho hauria dit fa uns dies, encara va tenir forces per ser tercer. Si la seva capacitat de resistència és la mateixa que en els últims anys l'última setmana, amb tots els ports llegendaris del Giro, encara li pot donar una segona oportunitat per lluitar per la maglia rosa. Xavi Tondo, impressionant des del primer dia, va certificar una operació grandiosa en la general, passant del quinzè al quart lloc.

L'altre gran triomfador del dia és Richie Porte, un ciclista que va començar fent triatlons al seu país, Austràlia,i que ara és el punt de referència en la general. És la primera volta de tres setmanes que disputa i un dels grans descobriments de Bjarne Riis per al Saxo Bank.

CLASSIFICACIONS

11a etapa
1r Evgeni Petrov (Katuixa)
6h28:29
2n Dario Cataldo (Quick Step)
a 0:05
3r Carlos Sastre (Cervélo)
m.t.
4t Bradley Wiggins (Sky)
a 0:07
5è Alexander Efimkin (AG2R)
m.t.
6è Linus Gerdemann (Milram)
m.t.
7è Jérôme Pineau (Quick Step)
m.t.
8è David Arroyo (Caisse d'Epargne)
m.t.
9è Xavi Tondo (Cervélo)
m.t.
10è Jan Bakelants (Omega)
m.t.
41è Alberto Losada (CdE)
a 12:13
84è Josep Jufré (Astana)
a 39:01
General
1r Richie Porte (Saxo Bank)
45h30:26
2n David Arroyo (CdE)
a 1:42
3r Robert Kiserlovski (Liquigas)
a 1:56
4t Xavi Tondo (Cervélo)
a 3:54
5è Valerio Agnoli (Liquigas)
a 4:41
6è Alexander Efimkin (AG2R)
a 5:16
7è Linus Gerdemann (Milram)
a 5:34
8è Carlos Sastre (Cervélo)
a 7:09
9è Laurent Didier (Saxo Bank)
a 7:24
10è Bradley Wiggins (Sky)
a 8:14
50è Alberto Losada (CdE)
a 46:03
51è Josep Jufré (Astana)
a 47:19
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.