Els sindicats dels Mossos no toleraran expedients contra els antiavalots

Els representants sindicals s'uneixen per donar «el màxim suport» als agents que van actuar dimecres

Els sindicats que representen els Mossos d'Esquadra –SAP-UGT, SPC, SME-COOO, CAT i Apesme– s'han tornat a unir, tal com ho van fer el juny del 2007 quan es van manifestar a Barcelona per demanar la dimissió del conseller Joan Saura. Aquest cop ha estat per defensar l'actuació dels agents antiavalots dimecres en les càrregues que es van dur a terme arran del desallotjament dels estudiants contraris al procés de Bolonya. Els sindicats van emetre ahir un comunicat conjunt per defensar l'actuació dels antiavalots i van voler recordar que la policia té l'obligació d'actuar contra qui «incompleix les normes legals», en referència als llançaments d'objectes que van rebre els antiavalots. Les ordres de dissoldre amb una càrrega policial la manifestació de dimecres a la nit van venir del secretari de Seguretat del Departament d'Interior, Joan Delort, i del director general de la Policia, Rafael Olmos, que, arran d'una trucada del cap del dispositiu, que els informava que els manifestants havien trencat la primera línia de contenció i que pretenien arribar a la plaça Sant Jaume, van ordenar la càrrega policial. Per això els sindicats al·leguen que, si de l'informe que s'ha encarregat se n'ha de desprendre alguna responsabilitat, aquesta ha de ser política i no policial, i que no admetran que Interior expedienti els antiavalots que van actuar en la càrrega. Els representants sindicals també van criticar el tractament que s'ha fet de l'actuació en els mitjans de comunicació i consideren que no ha arribat a la societat una «informació veraç i objectiva» dels fets.

D'altra banda, el Consell Interuniversitari de Catalunya, del qual formen part representants del govern, els rectors i els presidents dels consells socials de totes les universitats, va expressar el seu suport a qualsevol decisió que es prengui des dels centres per garantir la normalitat acadèmica i va condemnar l'ús de la violència.

Els periodistes protesten contra les agressions

r.p

Un centenar de periodistes va concentrar-se ahir davant del Palau de la Generalitat per protestar per les agressions a una trentena de professionals durant els enfrontaments que hi va haver entre els Mossos d'Esquadra i els estudiants dimecres passat. A la concentració, convocada pel Col·legi de Periodistes i pels principals sindicats, hi van anar diversos fotògrafs que, el dia abans, tot i anar identificats, van ser agredits pels agents. Els informadors van deixar les càmeres fotogràfiques i de vídeo i les fotografies de les agressions al terra en senyal de protesta, i van ensenyar pancartes en les quals podien llegir-se lemes com: «Mosso, no em peguis, estic treballant» o «Sense testimonis no hi ha llibertat».

El degà del Col·legi de Periodistes, Josep Carles Rius, va denunciar que els agents van actuar amb un «excés de contundència» contra els periodistes. Rius va descartar que les agressions s'haguessin produït perquè els periodistes no anessin identificats, ja que sí que ho estaven amb el corresponent braçalet i amb els seus estris de treball, i va afegir-hi que el col·legi es personarà en els processos judicials que s'obrin pels atacs deliberats dels Mossos d'Esquadra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.