Societat

300 consistoris i entitats es comprometen a comprar productes etiquetats en català

La fira De Tot Cat impulsa el Compromís de Girona per promoure la llengua en el món empresarial

Més de mig centenar d'aquests ajuntaments, consells comarcals i entitats han confirmat la seva assistència a la mostra demà divendres per subscriure el Compromís de Girona. El tinent d'alcalde de Relacions Ciutadanes i Joventut de Girona, Miquel Poch, explica que el document «pretén donar continuïtat a la campanya cívica feta durant anys per l'Associació en Defensa de l'Etiquetatge en Català (ADEC), però ara amb les institucions al capdavant». Aquest compromís d'institucions i entitats serà un dels actes més destacats de la fira, que per primera vegada s'organitzarà a Girona i que neix amb l'objectiu de convertir-se en un referent per a tot el territori català.

70 expositors

En aquesta primera edició de la fira De Tot Cat hi haurà la presència d'una setantena d'empreses que tenen en compte el català en el moment d'etiquetar els seus productes. Es calcula, però, que en l'actualitat hi ha unes 2.000 empreses que usen el català en el seus productes, una quantitat considerable però que podria ser encara molt superior amb el compromís de la ciutadania i de les administracions. En els tres dies de la fira s'han previst tot un seguit d'activitats paral·leles, des de concerts de grups com Els Amics de les Arts, Macedònia, Teràpia de Shock o el grup del Club Super3, fins a xerrades sobre la responsabilitat social de les empreses, la llengua com a vertebrador empresarial o la presència del català a la xarxa.

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat, Josep Huguet, serà l'encarregat d'inaugurar la fira. L'espai disposarà de ludoteca per atendre les necessitats dels més petits.

Les àvies compraven en català

Un dels espais interessants de la fira serà un documental que s'ha creat per a l'ocasió gràcies a una recerca pionera sobre les primeres empreses que van apostar pel català al llarg de les primeres dècades del segle XX. La investigació ha suposat la recerca de caixes, embalatges, ampolles, envasos, anuncis, objectes promocionals que durant anys han guardat col·leccionistes, empreses centenàries o comerços històrics d'arreu de Catalunya. El repàs històric ha permès comprovar com l'etiquetatge en català no era una qüestió de poca gent, sinó que, en especial durant l'època republicana, l'etiquetatge en català es va normalitzar i era freqüent trobar al mercat productes etiquetats en llengua catalana. L'audiovisual Quan les àvies compraven en català s'estrenarà divendres, però durant els tres dies de fira s'anirà projectant aquest document d'investigació sobre l'etiquetatge en la llengua del país i com ha anat evolucionant depenent, en especial, de cada moment polític, a més del procés de normalització. Molta gent ha col·laborat a l'hora de trobar aquests productes.

Un habitatge català

Un dels atractius de la fira és la recreació d'un habitatge totalment equipat amb productes amb etiquetes, instruccions o maquinària en català. Amb aquest exercici es vol demostrar que és possible «viure íntegrament en català» si s'escullen aquelles empreses que tenen en compte la llengua catalana en el moment de confeccionar els seus productes. La recreació d'aquest pis cent per cent català s'ha pogut fer gràcies a la multinacional Ikea, que des de fa uns anys disposa dels catàlegs en llengua catalana. A més, ha tingut la col·laboració de l'empresa d'electrodomèstics Taurus, a més de la resta d'elements que s'hi posaran.

Del rugbi a les galetes

Entre els 70 expositors que integren la primera edició de la fira De Tot Cat n'hi ha de productes diversos i d'àmbits molt contraposats. Així s'hi podrà trobar des del marxandatge d'equips com el Barça o la USAP fins a firmes de productes alimentaris com Cafè Orfeo, Galetes Trias, Aigua de Sant Aniol, Llet Nostra o Ratafia Russet. Fora del món de l'alimentació hi haurà exemples diversos, des dels electrodomèstics Taurus, el RACC, Softcatalà, la discogràfica Picap o l'empresa Vadejocs. Entre els estands hi ha molts organismes i entitats que promouen el català des de la seva activitat diària, com passa amb les escoles de La Bressola, a la Catalunya del Nord, la Plataforma per la Llengua, la Fundació Puntcat, l'Associació Llengua Nacional. La fira l'organitza l'Ajuntament de Girona, amb la col·laboració de la Generalitat, que té presència amb estands diversos, i la Diputació de Girona i el Consell Comarcal del Gironès. A més, ha rebut ajudes d'entitats molt identificades amb el català i la defensa de la llengua, com Adac, Òmnium, l'Institut Ramon Llull, el Consorci per a la Normalització Lingüística, entre d'altres. L'objectiu en aquesta primera edició és que molts ciutadans decideixin passejar per la fira i participar en les activitats que s'hi desenvolupen.

En mig any s'han format a les comarques gironines 800 parelles lingüístiques

El marc de la fira De Tot Cat servirà també per homenatjar i reconèixer la tasca social que fan els voluntaris per la llengua que ajuden un aprenent a conèixer més i millor el català o senzillament ajuden la persona aprenent a guanyar seguretat en l'ús quotidià de l'idioma. El Consorci per a la Normalització Lingüística calcula que participaran unes 600 persones en l'acte de reconeixement. En el primer semestre d'aquest any 2010 ja s'han creat unes 800 parelles lingüístiques, cosa que permetrà repetir les xifres de l'any passat, quan se'n van formalitzar 1.480. Un 79% dels aprenents són estrangers. El col·lectiu més nombrós prové de l'Amèrica del Sud, un 30%, mentre que un 18% provenen del nord d'Àfrica. També un 2% dels aprenents són nascuts a Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.