Societat

El Compromís de Girona reclama al govern que obligui per llei a etiquetar en català

El conseller Huguet veu difícil promoure més intervenció «sense tenir una sobirania plena» però admet que cal avançar

Huguet va afirmar que hi ha molt camp per córrer i va apostar per «una política transversal per normalitzar el català en tots els àmbits». A més, el conseller no va dubtar a enviar un missatge als empresaris quan els va recordar que l'etiquetatge en català «no és cap inconvenient per anar al mercat perquè el món no rebutja el català, només hi ha un mercat que el rebutja –en referència a l'àmbit estatal–, però aquest mercat només representa un u per mil del mercat mundial».

Així, l'acte d'ahir dels 300 ajuntaments i entitats que subscriuen la campanya A taula, en català serveix per renovar i reforçar la iniciativa, que des de fa anys van posar en marxa des de la Plataforma per la Llengua i l'Associació en Defensa de l'Etiquetatge en Català. Per això, el text és contundent quan s'hi diu que amb la declaració no es volen «només bones intencions», sinó que cada institució o entitat treballi per fer realitat l'objectiu. El portaveu de la plataforma, Martí Gasull, va agrair el valor afegit de la iniciativa institucional, però va recordar que la situació del català està «encara lluny de la normalitat» i va fer una crida a les institucions a fer una llei que empari la llengua catalana. En la seva intervenció, el filòsof Josep Maria Terricabras va admetre que «ser català cansa molt, perquè cal reivindicar coses trivials que enlloc cal reclamar» i va enviar un missatge a polítics i administracions perquè controlin que totes les empreses subministradores respectin la llengua catalana.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va recordar el compromís que des de sempre ha tingut el consistori amb la llengua i hi va afegir que considera que el Compromís de Girona és «un compromís de país i amb la nostra llengua, a favor de la qual en algun moment s'ha fet treball de formigueta i que ara cal exportar arreu». També la presidenta del Consell Comarcal, Cristina Alsina, va veure en l'acte més simbòlic «un pas endavant perquè l'etiquetatge en català acabi sent natural i normal». Finalment, mig centenar d'administracions i entitats de les 300 que han subscrit el Compromís de Girona es van fer una foto de família que ha de servir de referent per avançar en aquest camp i animar les empreses del país perquè etiquetin en català.

Tres dies d'activitats de tot tipus

La primera edició de la fira mercat De Tot Cat reuneix fins a una setantena d'empreses i institucions que utilitzen el català en els seus productes. El format de fira ha buscat la participació de col·lectius de totes les edats, per això s'han programat múltiples activitats paral·leles, des de conferències i xerrades fins a tallers de karaoke en català o actuacions musicals. Avui és previst que es presentin una sèrie de microponències amb exemples d'èxit, com ara la del Catalonia Today, el portal Tastets.cat, PD Cat Punxa Discos o els preservatius RFSU. En un debat s'analitzarà la presència del català a internet. Pel que fa a les actuacions musicals, avui hi intervenen Teràpia de Shock, Belda i els Badabadoc. A més, les empreses participants a la fira organitzen activitats per donar a conèixer els seus productes. Per la seva banda, els estands de les institucions presents mostren les diverses iniciatives per promoure l'ús del català en tots els àmbits i difondre les activitats que desenvolupen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.