Els antiavalots comparen la reacció violenta d'alguns manifestants amb la «kale borroka»

Asseguren que els que encapçalaven la manifestació anaven preparats amb pals, cascos i esprais per provocar l'enfrontament

Tot el cos de Mossos d'Esquadra, des dels alts comandaments als agents rasos, han tancat files per defensar l'actuació dels antiavalots en les manifestacions d'estudiants de la setmana passada. Una posició confrontada a la cúpula política d'Interior, que des d'un bon principi va admetre públicament que s'havien comès alguns errors i el conseller Saura en persona va anunciar en una compareixença urgent al Parlament que havia encarregat un informe intern per tal de depurar responsabilitats. Un alt responsable del cos va reconèixer ahir a aquest diari que entre els manifestants hi havia un nucli molt violent que encapçalava la protesta i que van acudir a la convocatòria de dimecres a la nit disposat i equipat per provocar l'enfrontament amb la policia. Duien pals, esprais de defensa, cascos, passamuntanyes i objectes metàl·lics per llançar contra els antidisturbis. «És una estratègia molt intel·ligent perquè la seva provocació obliga a respondre amb contundència i així aconsegueixen el seu objectiu, que és desacreditar l'acció policial», va assenyalar ahir aquest alt comandament dels Mossos. Fins i tot va comparar els mètodes utilitzats per aquests manifestants més violents amb els que fan servir els grups de kale borroka al País Basc. Per això, segons aquest comandament, la resposta dels antiavalots va haver de ser més contundent del que acostuma a ser habitual «per garantir l'ordre públic i la seguretat de la resta de ciutadans». Alguns sindicats del cos, que deixant la banda les seves diferències en aquest cas han fet pinya, també consideren que la contundència dels Mossos va ser «totalment proporcionada» a la dels manifestants. «La nostra actuació no respon només a la provocació sinó a l'agressió explícita amb pals, objectes metàl·lics i esprais de defensa, i això s'ha deixat en segon terme quan és l'origen de tot», va declarar ahir David Miquel, portaveu del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC). Miquel va confirmar ahir que aquest sindicat ha rebut cartes de suport de sindicats de l'Ertzaintza, la Policía Nacional i la Guàrdia Civil que avalen també l'actuació dels Mossos. Mentre des de l'àmbit polític i social es reclamen depuracions al Departament d'Interior per una càrrega policial desproporcionada, el Sindicat de Policies de Catalunya també demana que s'assumeixin responsabilitats però per haver impedit els Mossos dispersar els manifestants que dijous al matí els van llançar pintura i objectes davant del Palau de la Generalitat. Els antiavalots van aguantar estoicament les agressions sense intervenir en cap cas i això, a criteri del SPC, «ha donat una trista imatge del cos davant la ciutadania».

Les altres imatges

L'informe encarregat pel conseller Saura i a partir del qual es depuraran responsabilitats per la càrrega policial inclou diverses imatges inèdites de les manifestacions de la setmana passada que, a criteri dels Mossos, demostren la violència que van exercir alguns manifestants contra els agents de la Brimo. A dalt, joves encaputxats colpegen els agents amb pals, a baixa, un manifestant ruixa amb un esprai de defensa un agent antiavalots a la plaça Sant Jaume i, a la dreta, la marca d'una cossa a un agent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.