opinió

Bolonya-Mossos: danys col·laterals

Bolonya i Mossos són el primer desdoblament de la crisi en els àmbits acadèmic i policial

L'última bullanga entre Mossos i estudiants ha deixat víctimes civils i polítiques. No buscaré raons per justificar la reacció contra l'aplicació consumada de l'Espai Europeu d'Educació Superior, però no és cap secret que bona part de la comunitat docent s'ha mostrat crítica amb les conseqüències psicopedagògiques del procés, que ha faltat diàleg entre els actors implicats i que no s'han previst els ajustaments que cal fer en la seva implantació a l'Estat. Aplicar un pla d'excel·lència educativa suposarà, a Hèlsinki, subministrar al nou alumne un ordinador portàtil i un estipendi perquè es dediqui full time a l'estudi i la recerca. En canvi, a Girona, previ pagament de la matrícula, el mateix alumne només rebrà la carpeta de rigor per posar-hi apunts. M'hi jugo un pèsol que la diferència de resultats serà, com a poc, abismal.

A aquesta conjuntura s'hi sumen altres desproporcions. Primer, la desproporció de la protesta estudiantil, que ha esclatat en solucions radicals, com l'ocupació de facultats. Segon, davant d'un problema enquistat, la poca mà esquerra d'alguns rectors, que, com qui té un gosset, mentre no molesta li ho consenten tot, i tan bon punt no els deixa dormir, truquen a la canera.

Tercer, la càrrega policial desmesurada que va provocar una vuitantena de ferits, trenta dels quals periodistes. El llibre corporatiu del cos –que parla de contenció i canalització de manifestacions, d'assegurar el lliure exercici dels drets dels ciutadans i d'exhaurir la via del diàleg abans d'utilitzar com a recurs últim l'ús proporcionat de la força– em diu que alguna cosa va fallar en el protocol d'actuació de la brigada mòbil i, si més no, es va donar una mostra d'esquifidesa democràtica de portes enfora.

De víctimes del departament d'Huguet no n'hi ha hagut, però sí del d'Interior, amb la destitució de Rafael Olmos, director general dels Mossos. Saura no en va detallar la destitució ni va atendre les peticions de l'oposició. No discutiré si és incompatible que un conseller d'ICV dirigeixi la policia, però sí que tingui sota el seu comandament càrrecs intermedis que hi estan enfrontats, perquè això no fa més que generar tics «colpistes» que, finalment, posen en perill la integritat dels ciutadans. Bolonya i Mossos són el primer desdoblament de la crisi en els àmbits acadèmic i policial. Encara que, a imatge de les instàncies educatives europees, el senyor Saura ara es tregui del barret un «procés de Bolonya» per als antiavalots.

*) President intercomarcal d'UDC a Girona

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.