Societat

valència

Crida a la unitat per la llengua al País Valencià

Escola Valenciana proposa recuperar el consens

Tem que Camps prepari més retallades en matèria lingüística

La federació Escola Valenciana, la principal entitat de defensa de la llengua al País Valencià, va llançar ahir una crida a l'univers compost per partits, associacions i sindicats que mantenen una actitud positiva cap a la normalització del català –i de censura cap a la bel·ligerància del govern del PP– per restablir una deteriorada unitat d'acció amb el propòsit de fer front de manera compacta a uns temps incerts: l'executiu de Camps podria aplicar noves retallades en matèria lingüística després de les eleccions del 2011.

Escola Valenciana va proposar de manera solemne la constitució d'una plataforma que agrupe totes aquestes sensibilitats i que recupere l'esperit del document Compromís pel Valencià [la denominació oficial del català al País Valencià], signat en 2003 per tots els partits, tret del PP, els sindicats majoritaris i per més de cent entitats.

Amb un exprés propòsit autocrític, el nou president de la federació, Vicent Moreno, alerta: “Els consensos estan desapareixent. Tots en som un poc responsables”.

Sense citar-les, Moreno es va referir a les dificultats que d'uns anys ençà han sorgit per seure en una mateixa taula organitzacions que fins fa poc actuaven en bloc en matèria lingüística.

D'una banda, el PSPV-PSOE, el partit més important que va signar Compromís pel Valencià, ha marcat distàncies respecte a la qüestió de la normalització per evitar l'etiqueta de “catalanista” que sol atribuir la dreta a aquesta reivindicació.

De fet, els socialistes van votar recentment amb el PP a favor de la llei de la funció pública valenciana que descartava l'exigència de capacitació lingüística –el requisit lingüístic– al personal de l'administració de la Generalitat, un punt considerat com a essencial pels que van subscriure el Compromís pel Valencià, també el PSPV-PSOE.

Precisament, el “fracàs” del requisit ha sigut el detonant que ha conduït la federació a reflexionar sobre la unitat d'acció perduda. “Assumim tot allò que haguérem pogut fer millor i, a més, ens neguem a limitar-nos amb allò de: «És que ací, amb el PP, no hi ha res a fer»”, va subratllar Moreno.

La desaparició dels “consensos” no es limita al PSPV-PSOE. La mateixa Escola Valenciana i Acció Cultural del País Valencià –l'entitat presidida per Eliseu Climent i propietària dels repetidors de TV3– han mantingut importants desavinences. També els sindicats o altres partits, com ara el Bloc i Esquerra Unida.

La plataforma que promou Escola Valenciana no espera res ni del PP ni de Camps. Amb tot i això. adreçarà una carta al president de la Generalitat i al conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, per exposar-los la proposta.

La federació va anunciar que la primera mesura que hauran de subscriure tots aquells que se sumen a la plataforma serà la de deixar la llengua “fora del debat electoral” amb vista als comicis a Corts valencianes del pròxim maig. “Cal fer més gruixuda la línia que separa els que donen suport a la llengua dels que es recolzen en ella per ocultar les seues vergonyes”, va apuntar Moreno.

LA FRASE

Els consensos estan desapareixent. Tots en som responsables. Podríem haver-ho fet millor
Vicent Moreno
President d'escola valenciana
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.