Política

Aspirants a ser estat

La prestigiosa revista nord-americana ‘Time' publica un ‘top ten‘ de nacions amb possibilitats d'obtenir la independència

Escòcia encapçala el rànquing de futuribles seguit del País Basc que se situa per davant del Tibet, Quebec o el Sàhara Occidental

També inclou la República de Cascàdia i la República de Vermont

ETA té el compromís d'unir-se a la promoció de la causa autonomista

El País Basc figura en el segon lloc del top ten de nacions que aspiren a tenir un estat propi publicat aquest mes per la revista nord-americana Time. Un rànquing que encapçala Escòcia.

Arran del referèndum que va celebrar el Sudan del Sud el 9 de gener passat per decidir si es dividia en dos països sobirans, la prestigiosa revista nord-americana va publicar una llista de deu altres llocs que aspiren també a tenir un estat propi i que segons Time tenen possibilitats d'aconseguir la independència. Un top ten en què, per contra, no figura Catalunya com a nació amb possibilitats de ser un estat, tot i el procés de consultes que hi ha hagut en els darrers temps.

La revista situa en aquest rànquing el País Basc per darrere d'Escòcia per davant del Tibet i fins i tot del Quebec, reconegut com a nació pel Canadà i que en els darrers anys ha celebrat dos referèndums d'autodeterminació de manera oficial, a diferència del País Basc que no n'ha fet cap i de les consultes fetes a Catalunya que no tenien caràcter oficial. En aquest llistat també hi figura Ossètia del Nord, el Kurdistan i el Sàhara Occidental, que figura en el setè lloc del rànquing. També hi apareixen la República de Cascàdia –entre Washington, Oregón i la Columbia Britànica– o l'anomenada Segona República de Vermont –estat dels Estats Units fronterer amb el Canadà.

Time diu que “quan un grup de diverses regions s'uneixen per formar una sola nació, sovint és a causa de les urpes d'un puny de ferro” i, en el cas de l'Estat espanyol aquesta persona era Franco, que va exercir el seu poder del 1939 al 1975.

Sobre Franco, la prestigiosa revista diu que era “l'home que portava les regnes, el repte feixista del qual, afegeix, era sotmetre les aspiracions nacionals de les diferents comunitats lingüístiques, sobretot dels catalans i els bascos”. L'article afegeix que el 1959, el govern de Franco va prohibir l'ús oficial de la llengua basca en un intent d'assimilar més a la gent.

En el mateix article, Time explica el conflicte basc destacant l'existència de la llengua basca i dels bascos, als quals anomena la “primera raça indígena d'Europa” i a qui, afegeix, Franco va voler desprestigiar. Recorda que el dictador va proscriure les institucions basques i també la seva autoritat recaptadora d'impostos, la qual cosa va desembocar què un “ja aleshores vibrant moviment d'independència” comencés a prendre forma i en la creació d'ETA, que opera tant a l'Estat espanyol com al francès.

Explica que l'organització armada basca posa bombes que han matat de forma indiscriminada prop de 820 persones en poc més de cinquanta anys d'activitat. Però el rebuig, afegeix, a la seva campanya de violència que taca el nacionalisme basc, va dur-la el 5 de setembre del 2010 a anunciar el cessament de les seves accions ofensives. L'article no fa al·lusió a l'alto el foc verificable que ETA va anunciar el 10 de gener passat, ja que el reportatge ja estava fet. La revista diu que ETA té “el compromís d'unir-se a la causa de promocionar l'autonomia basca a través de mitjans pacífics”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.