Comença la nova temporada de bous a l'Ebre, amb menys durada per als capllaçats i embolats

Les protectores continuaran presentant denúncies contra una festa «il·legal»

L'any passat es van celebrar a les Terres de l'Ebre un total de 43 festes amb bous a 27 municipis diferents. Enguany es preveu que aquesta xifra es mantinga. Així es va posar de manifest en la reunió que van fer aquesta setmana el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, i els alcaldes dels pobles en què se celebren correbous. És la trobada que es du a terme cada any «per repassar els temes actuals», recordar els principals punts del manual de bones pràctiques taurines i «insistir en la millora continuada de la festa», va manifestar ahir Salvadó. Des que el 2005 es va posar en funcionament aquest document, s'ha aconseguit, segons Salvadó, millorar notablement aquesta festa tradicional, i on més s'ha notat ha estat en la reducció de la durada de les dues modalitats taurines més polèmiques: el bou capllaçat i l'embolat. «Hem superat les expectatives que teníem marcades», va afirmar el delegat del govern, que va precisar que en el cas del bou capllaçat s'ha passat d'una durada d'una hora i mitja de mitjana a trenta minuts, i en el cas dels embolats s'ha passat dels trenta als vint minuts. Un altre aspecte que s'ha tractat ha estat el de la presència de menors a la plaça. Ara bé, la principal novetat d'enguany serà la incorporació com a personal de suport en matèria de seguretat dels Mossos d'Esquadra, una vegada completat el desplegament.

Més denúncies

Però, tot i les millores, les protectores d'animals continuen veient aquesta celebració com un maltractament als animals i consideren que incomplix la llei de protecció dels animals. Així, el Pacma ja ha anunciat que canviarà d'estratègia i presentarà denúncies per la via contenciosa administrativa, mentre que Actima ja ha denunciat els ajuntaments de Mas de Barberans i Alcanar.

«No servix per a res»

Ara sembla que fins i tot l'Associació per a la Defensa i la Tradició dels Bous a les Terres de l'Ebre critica el manual de bones pràctiques taurines. Així, el seu president, Lluís Daudén, va afirmar ahir que aquest document «no servix per a res». «Als únics que ha beneficiat ha estat als veterinaris, que cobren el doble del que cobraven», va lamentar Daudén, que va precisar que fa tres anys que la seua associació ha trencat les relacions amb la Delegació del Govern a l'Ebre. No obstant això, Daudén va reconèixer que és positiu que s'haja aconseguit reduir la durada dels bous embolats i capllaçats, però insisteix en les crítiques contra la reticència del govern a legalitzar festes en municipis que ho demanen i on fa anys que no se'n celebren.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.