Societat

El fòrum de la gastronomia sostenible, la salut i l'empresa

Girona serà la capital mundial de la gastronomia des d'avui fins dimecres

Els organitzadors preveuen diversos actes d'homenatge per la mort del cuiner de Can Fabes, Santi Santamaria

El Fòrum Gastronòmic Girona 2011 es posa en marxa avui amb una jornada popular. De dilluns a dimecres, la graella d'actes és pensada, sobretot, per als professionals: les sessions que es realitzaran a l'Auditori seran gratuïtes, s'inclouran en l'entrada a la fira –diumenge, 5 euros, i de dilluns a dimecres, 15 euros–, i tots els tallers i aules actives comporten tastos de cuina o de vins.

Mitja hora abans de la inauguració, a dos quarts de dotze, a la sala petita de l'auditori engegarà un dels programes més interessants de la programació dominical: la jornada d'alimentació i salut. Hi haurà participants tan il·lustres com ara els doctors José María Ordovas, Wifred Ricart, Ildefonso Hernández, Mabel Garcia, Maria Dolores Raigón, Abel Mariné i Jesús Contreras; Pep Riera i Isma Prados, que també conduirà una sessió matinal dedicada a l'oli d'oliva.

La cuina i la salut seran un dels tres fils conductors de les quatre jornades del Fòrum 2011. A més, s'insistirà molt en la gastronomia sostenible, un dels motors de l'edició passada, i l'economia i empresa, pensant en la gastronomia com a motor econòmic i veta de mercat d'emprenedors i negoci.

El moment del dia

La mort sobtada del cuiner de Sant Celoni Santi Santamaria serà el quart fil conductor d'aquesta edició. Ja al matí, en la inauguració es farà un minut de silenci. A la tarda, cap a les set es produirà el moment àlgid dels homenatges. A quarts de set de la tarda, començarà a la Sala Simfònica de l'Auditori l'espectacle del lliurament del premi Cuiner de l'Any, amb una primera part, dirigida per Pep Nogué, en què els finalistes faran una demostració de les seves habilitats. En la segona part es revelarà el guanyador; se'n cuidarà el periodista Xavier Graset, que divendres ja va ser el mestre de la cerimònia de comiat civil de Santi Santamaria a l'Ateneu de Sant Celoni. Graset introduirà l'homenatge al fundador de Can Fabes. L'històric gastrònom Jaumó Fàbrega, premi Josep Mercader en el Fòrum 2009 i amic i admirador de Santi Santamaria, glossarà la figura del personatge mort als 53 anys aquesta setmana a Singapur. A les set en punt és previst que comenci la demostració del saber culinari dels germans Roca: El Celler de Can Roca: tres caps i un barret.

Pep Palau, inventor, promotor i organitzador del Fòrum Gastronòmic amb Jaume von Arend, destaca la presència de quatre territoris a la mostra: Catalunya del Nord, Galícia, Lanzarote i Astúries. Galícia fa un gran desembarcament a Girona; de fet, cada dos anys, i alternativament amb Girona, Santiago de Compostel·la és seu del Fòrum. Palau, a més, fa una lectura estratègica i política de la presència institucional i empresarial de la Catalunya del Nord. “Miren avall, cap al Principat, i no pas a París, perquè són conscients de la proximitat, no pas només física”.

D'aquesta tercera edició del Fòrum a Girona també cal destacar la multiplicació dels actes paral·lels, culturals, socials i gastronòmics per la ciutat.

LES XIFRES DEL FÒRUM GASTRONÒMIC

15.000
metres quadrats,
repartits en 3 escenaris: Palau de Fires, Auditori Palau de Congressos i una vela de 5.000 m².
300
expositors
representen més de 2.000 empreses d'alimentació, serveis, restauració i maquinària, i institucions.
120
activitats
, repartides en 9 àmbits temàtics, centrats en la gastronomia sostenible, l'empresa i la salut.
150
ponents:
cuiners, metges, sommeliers, dissenyadors, comunicadors, sociòlegs, pagesos, economistes...
1,3
milions d'euros
és el pressupost, que tindrà un impacte econòmic de 26 milions per a la ciutat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.