la contra

El món cilíndric

El tap de suro és defensat a Palafrugell per tot el sector com un fet cultural

Al segle XV es va certificar que el món no era pla, sinó rodó. I ahir, a Palafrugell, durant la signatura del conveni a favor del suro entre Retecork –xarxa de municipis surers–, l'Institut Català del Suro i l'empresa Vins i Licors Grau SA, es va veure que hi ha un nou món, el cilíndric, en clara referència al tap. Les diferents parts d'aquest sector, des del productor de suro al sommelier de vins, passant pel fabricant de taps, el propietari de cellers i el venedor de vins, van deixar clar que el tap de suro és més que un simple tap... és una cultura. I així ho van exposar diverses persones dels diferents sectors durant la signatura del conveni, entre els ponents participants a la taula rodona sobre Vi i suro –entre els quals hi havia Carlos Falcó, marquès de Griñón– i algunes de les prop de 200 persones presents a l'acte.

La cultura del suro aposta pel desenvolupament del món rural i per la preservació del medi ambient, en clara referència als boscos mediterranis d'alzines sureres. I tot amb qualitat, com el producte que s'obté, el tap de suro. A tall d'exemple, el mes de març el celler Champagne Perrier-Jouet va obrir diverses ampolles de xampany d'entre 1825 i 2002. Totes estaven tapades amb suro. O ara es poden adquirir ampolles de xampany del tsar Nicolau II d'un vaixell enfonsat, per més de 4.000 euros. I també totes estan tapades amb suro.

Dos exemples que deixen clares les condicions d'excel·lència d'un producte natural. Condicions que van des de la seva qualitat fins a la salvaguarda del medi ambient (no representa una destrossa del medi i produeix menys CO2 que el plàstic i el metall).

Tot i això, el sector és conscient, i així es va fer palès en el debat dirigit pel periodista d'El Punt Salvador Garcia-Arbós, que cal conscienciar la societat de les grans qualitats que ofereix el tap de suro, sobretot davant el tap de metall de rosca, però, abans, cal millorar la comunicació entre ells.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.