cultura

La Popular resisteix

El festival rosinc de cultura contemporània i patrimoni celebrarà aquest cap de setmana la tercera edició centrada en el cinema, la poesia i la música

Ha augmentat
a tres els dies
de celebració i
té un nou espai: el castell
de la Trinitat

La Popular –les jornades de cultura contemporània i patrimoni de Roses que es fan a la Ciutadella– resisteix a la retallada discrecional que s'està produint en matèria cultural al nostre país i arribarà el pròxim cap de setmana a la tercera edició. L'objectiu declarat de la convocatòria és celebrar el patrimoni de Roses, divulgar-ne la bellesa i la importància i, al mateix temps, atorgar visibilitat a projectes artístics contemporanis multidisciplinaris. Aquest any hi té un paper destacat l'audiovisual, el cinema, però també la poesia i la música. Com a novetats destacades cal esmentar, primer, que s'han allargat els dies de realització d'activitats gradualment fins a tres, i segon, que es faran activitats en un nou espai, el castell de la Trinitat.

Precisament aquest monument serà l'escenari divendres (20.00 h) de la primera activitat de La Popular d'aquest any, una vetllada poètica, que s'emmarca també dins la programació de Creació Roses Art Contemporani 2011 (CRAC). Seguirà la vetllada la projecció d'audiovisuals, un llenguatge artístic que predomina en aquesta edició de La Popular, gràcies a l'entitat cultural Modiband, fundada el 2001 amb l'objectiu de promoure la cultura entre la ciutadania. Modiband oferirà, dissabte i diumenge, tastets de cinema animat, a més d'un taller de la tècnica cinematogràfica d'animació stop-motion, en directe. Els tastets de cinema, aptes per a tots els públics, consistiran en la projecció de treballs d'animació en què s'experimenta amb diverses tècniques –animals fets amb papiroflèxia, animació amb pintura, stop-motion i 3D– i la línia narrativa, tot amanit amb molt sentit de l'humor. També hi ha organitzat un taller per elaborar fanzines i cartells publicitaris, i dissabte, a les nou de la nit, es farà un sopar molt peculiar –és l'única activitat de pagament– a càrrec d'Educ'art, que presenta l'activitat com “un tast d'història dels pobles que, des dels grecs fins a l'era moderna, han viscut –i menjat– a la badia de Roses. Un apropament al que hem estat i al que som, a través de la gastronomia”. Dissabte, la jornada forta del festival, es tancarà amb el concert d'El Petit de Cal Eril (22.30 h), que interpretarà els temes del seu darrer disc, Vol i dol, i l'actuació de Funkijama, un amant dels vinils especialitzat en l'eclecticisme musical de qualitat.

Diumenge, a més del taller de stop-motion i dels tastets de cinema animat, clourà La Popular un cinefòrum amb la projecció del film La piel quemada (1967), del director Josep Maria Forn. Aquest film tracta sobre l'emigració interna entre regions, amb diferents nivells de desenvolupament. L'auguri que els fills dels treballadors immigrats d'Andalusia esdevindrien tan catalans com qualsevol altre i el plantejament de les conseqüències que comportaria el veloç desenvolupament turístic de la Costa Brava van fer de La piel quemada no només una peça ineludible en qualsevol sessió de cineclub, sinó també una pel·lícula del tot inusual pel cinema de l'època a l'Estat espanyol. El film reflecteix les peripècies d'un paleta granadí, de Guadix, en ple boom turístic a Lloret de Mar, a on es trasllada amb la seva família i on coneix una turista belga

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.