Equilibris en temps de vaques magres

El bipartit arriba a mig mandat estancat en les enquestes tot i els esforços per escenificar fortalesa

El primer any de mandat sense el suport d'Esquerra se li va fer molt llarg, a l'executiu d'Hereu, però el pacte amb els republicans que abans de l'estiu va permetre aprovar el Pla d'Actuació Municipal i desencallar la reforma del Carmel semblava que faria canviar el panorama. Des de llavors, el bipartit s'ha esforçat per escenificar que té en marxa un projecte de ciutat que rutlla a velocitat de creuer i que no precisa grans esdeveniments com a coartada per abordar profundes transformacions urbanes, que el Fòrum encara cou.

Primer va ser l'anunci a so de bombo i platerets de la reforma de la Diagonal, en realitat una proposta en un estat absolutament embrionari. I després, el de dues grans remodelacions més que tot just s'enceten: la del zoo, amb un horitzó de sis anys, i la dels Tres Turons, encara sense calendari. Hereu, que pot presumir d'haver aconseguit que Barcelona sigui seu del secretariat de la Unió per la Mediterrània, està entestat igualment a transmetre el missatge que la cohesió social és un eix estratègic. I en aquesta línia va presentar un projecte per detectar primer i donar resposta després a les necessitats de cadascun dels 73 barris. També és una cursa de fons: d'ara al 2020.

Aquest projecte, però, ha acabat demostrant que la feblesa del govern no és cosa del passat: fa una setmana, l'oposició –Esquerra inclosa– va aprovar una proposta que rebutjava la creació d'una de les peces clau d'aquesta iniciativa: la figura del tècnic de barri, que l'oposició considera que serà un comissari polític. La derrota, a més, ha reobert la polèmica sobre els límits de les competències del ple i el dret de l'executiu a incomplir determinades decisions que afectin l'acció de govern. Perquè, òbviament, el bipartit ja ha dit que no farà cas del vet.

Aquest ha estat l'últim dels episodis que proven que si algú creia que el pacte amb ERC permetria estabilitzar la política local, s'equivocava. El bipartit ha pogut aprovar, per exemple, la nova contracta dels serveis d'atenció domiciliària, o el pla director de l'ecobarri de Vallbona, i ha anunciat un pla d'enllumenat que doblarà la inversió del mandat passat i un nou pla d'habitatge que aspira a impulsar 24.000 pisos socials fins al 2016, però també li han caigut uns quants clatellots.

Clatellada per la gossera

La principal és la del futur parc d'animals de companyia previst al llindar del parc de l'Oreneta, objecte d'una duríssima esbroncada política i mediàtica i que finalment va caure amb els vots en contra de CiU, el PP i ERC. L'afer de la gossera ha esquerdat la renovada –i oficiosa– cohabitació entre el bipartit i el seu ex. I molt especialment, la relació entre els republicans i ICV-EUiA, amb Imma Mayol, impulsora del projecte, al capdavant. La batussa fins i tot va provocar fissures dins del mateix PSC, abocat, a més, per si no tenia prou feina, al paper d'àrbitre entre republicans i ecosocialistes. El pacte entre els socialistes i el PP per desbloquejar l'aprovació dels estatuts del centre de la pau del castell de Montjuïc, rebutjats per CiU, ERC i fins i tot per Iniciativa perquè preveuen que Defensa participi en la gestió, ha accentuat la sensació que el terra tremola sota els peus d'Hereu.

Per acabar-ho d'adobar, la crisi no para de donar ensurts. És cert que ha permès al bipartit presumir d'una inversió rècord de 1.028 milions aquest 2009 –282, provinents del fons estatal d'inversió local, el pla de Zapatero– i exhibir com una gran fita l'acord amb l'Estat per desbloquejar el finançament de l'estació de la Sagrera, malgrat que l'únic que fa és garantir una inversió que a principi de mandat es donava per segura, però que depenia de l'obtenció d'unes plusvàlues que el col·lapse immobiliari fa ara impossibles d'assolir. Però tot això no evita que l'atur s'hagi disparat fins als 90.000 desocupats, un 56% més que fa un any, ni que l'economia ja sigui la primera preocupació dels barcelonins que responen les enquestes. Per això, amb la crisi, l'oposició insisteix a fer forat un ple rere l'altre. I en aquest context s'explica la tempesta de crítiques als arbres de Nadal elèctrics, sis inoportuns ginys metàl·lics, lluminosos i «sostenibles», en terminologia oficial, i que van costar 214.000 euros discutidíssims.

De Bimsa a la corrupció

El dels arbres, però, no deixa de ser una qüestió anecdòtica. Sobretot en comparació amb els veritables escàndols destapats els últims mesos. El primer, les irregularitats detectades per la Sindicatura de Comptes a l'empresa municipal Bimsa durant els preparatius del Fòrum 2004, del qual tot just ha fet cinc anys enmig de la indiferència d'un consistori que al record de l'esdeveniment que havia de moure el món no vol dedicar-hi ni un minut, no fos cas que, si mira enrere, es torni de sal. El segon, la implicació d'un inspector municipal en una trama de corrupció que ha dut a la presó policies, advocats i els propietaris d'un parell de bordells de referència. El tèrbol assumpte va tornar a evidenciar els problemes de comunicació de l'executiu, amb explicacions inicialment entre sinuoses i insuficients i que només s'acaben precisant quan la pressió mediàtica ho fa inevitable. Problemes que ja s'havien fet palesos en l'afer del cap de la Guàrdia Urbana, Xavier Vilaró, ferit per una pilota de goma durant el dispositiu policial de la celebració de l'Eurocopa. L'Ajuntament va amagar durant cinc dies l'incident, en un exercici d'opacitat que va permetre alimentar teories conspiradores que van fer anar de bòlit el consistori durant setmanes.

Tot plegat, massa fronts oberts, i en un context massa complicat per a un govern estancat en les enquestes, que li atorguen un empat tècnic en intenció de vot amb CiU i situen Xavier Trias com el líder més valorat, al davant de l'alcalde. El PSC sap què s'hi juga, i ha començat a moure la banqueta, buscant un revulsiu. D'aquí que l'alcalde estreni ara escuder, un «cap de comunicació d'alcaldia», Carlos González, que substitueix en aquestes funcions Vicenç Sanclemente, tot i que aquest consta encara com a cap de premsa. I d'aquí que a un pes pesant com el tinent d'alcalde Carles Martí li toqui fer un míting enmig del carrer i sobre una tarima de la mida d'una caixa de fruita. Una excèntrica iniciativa que és l'últim invent del partit per «apropar-se a la ciutadania» i explicar-li què fan els socialistes contra la crisi.

Una competició que no ajuda a consolidar Gomà

La necessitat del PSC de trobar una entesa amb els antics socis d'ERC ha desplaçat en alguns moments Iniciativa, que ha hagut de competir amb el creixent protagonisme dels republicans, una circumstància que no ha afavorit el successor d'Imma Mayol al capdavant d'Iniciativa, Ricard Gomà, que continua sent, d'entre els líders dels grups municipals, el gran desconegut pels ciutadans, almenys si ens guiem pels resultats dels dos baròmetres municipals que ha fet l'Ajuntament d'ençà que Gomà va agafar les regnes del grup d'ICV-EUiA. Gomà ha capitalitzat l'increment de l'esforç pressupostari en polítiques socials, el seu tema, però en alguns moments ha quedat eclipsat, no només per Portabella, sinó també per la seva predecessora, protagonista de dues de les polèmiques més comentades de l'any: la dels arbres de Nadal elèctrics i la de la gossera. Tot i que es podria interpretar que no li ha anat malament, al nou líder ecosocialista, quedar-se'n al marge, ja que de totes dues Mayol en va sortir escaldada. No tot, però, han estat males notícies per als ecosocialistes. La decisió d'Hereu de reformar la Diagonal comporta també assumir la reivindicació ecosocialista d'unir els tramvies per la característica avinguda. I, si algú trobava a faltar el cíclic desmarcatge d'ICV dels seus socis en algun tema de ciutat, com el mandat passat havia passat amb l'ordenança de civisme, per exemple, ja ha arribat. En forma de rebuig als estatuts del centre de la pau de Montjuïc per la presència del Ministeri de Defensa.

Entre el paper de crossa i el d'oposició responsable

Jordi Portabella es va fer el dur en el seu primer any a l'oposició i després va acceptar convertir-se en la crossa dels seus antics socis des de fora del govern, però ja va advertir que al bipartit li tocaria negociar amb ell cada projecte, i això li permet obtenir una important quota de protagonisme, fins al punt de pactar l'escenificació de la presentació dels projectes. Un cop a la taula, de tant en tant completa l'estratègia d'ERC per demostrar que va per lliure i que també pot fer d'«oposició responsable». El més sorollós, el de la gossera, convertit en una pugna política que va recordar al bipartit que continua en minoria, i que encara cuejarà: Portabella adverteix que després de l'estiu insistirà a buscar un emplaçament alternatiu al del parc de l'Oreneta, ja descartat, i supedita a això el seu suport al pressupost de 2010. ERC ha participat en el disseny de l'ecobarri de Vallbona i en el del procés participatiu per la Diagonal, i ha impulsat diverses mesures anticrisi, com ara la gratuïtat de les activitats culturals, formatives i esportives dels equipaments municipals per als aturats. Algunes, però, sonen a brindis al sol, com ara demanar a la Generalitat un subsidi per als desocupats que hagin esgotat la prestació i facin cursos, o vincular els permisos per obrir una perruqueria al fet que el propietari tingui la titulació adient, aprovada a rebuf del descobriment de perruqueries amb final feliç, però que excedeix les competències de l'Ajuntament.

Un aspirant a alcalde que endureix el discurs

Xavier Trias insisteix que vol ser el proper alcalde. I que ho serà. Els convergents esgrimeixen enquestes pròpies en què ja passen pel davant d'Hereu, i els socialistes els acusen d'estar en campanya permanent. Sigui com sigui, a CiU saben que és ara o mai, que mai han estat tan a prop de desbancar el PSC de l'alcaldia, i en els últims mesos han canviat d'estratègia. Si al principi del mandat Trias es mostrava dialogant, ara, tot i continuar oferint-se per buscar consensos que el PSC rebutja en considerar-los enverinats, ha endurit el discurs. CiU insisteix una vegada i una altra en el tema de la crisi, demana mesures de xoc i d'estalvi en la política comunicativa, acusa l'alcalde de treballar d'esquenes a la realitat i s'ha mostrat especialment virulent en el seu abordatge del descobriment de les irregularitats de Bimsa durant el Fòrum i del funcionari corrupte que se suposa que extorquia propietaris de locals d'oci, dos assumptes que atribueixen a la degradació consubstancial, diuen, al fet que en trenta anys no hi hagi hagut alternança al govern municipal. En tots dos casos, ha estat fins i tot més dur que el PP, que era el que normalment es reservava el paper d'oposició més mossegadora. Al si de CiU admeten aquest canvi d'estratègia i argumenten que respon al panorama de l'últim any, amb el PSC buscant acords de manera prioritària amb ERC i ignorant, diuen, la resta de grups a menys que sigui estrictament necessari.

La suavització, relativa i conjuntural, del PP

Alberto Fernández Díaz ho té clar. Ha de mossegar el govern i mossega tant com pot. Fa molt que ho fa i manté el seu discurs inalterable. Ha criticat, com Trias, la indefinició que envolta alguns dels grans anuncis fets l'últim any, de la Diagonal al zoo, i, també com els convergents, ha denunciat una vegada i una altra el que el PP considera un dispendi injustificable en propaganda; tot i això, en alguns moments s'ha trobat descol·locat per l'enduriment de les posicions de CiU, amb qui suma un vot més que el bipartit. Els convergents s'han mostrat més viscerals en temes com ara el de BIMSA. O en el de l'inspector de llicències empresonat per la trama dels bordells. Aquí, a més, el PP té motius per no fer sang, perquè al cap de pocs dies d'haver esclatat el tema, el conseller dels populars a Gràcia i un regidor del PP a Vallirana van ser imputats en un altre cas de suposada corrupció. L'insòlit pacte amb el PSC per desbloquejar l'aprovació dels estatuts del futur centre de la pau de Montjuïc ha acabat de configurar una certa suavització de la imatge dels populars barcelonins. Això sí, lleument, per comparació i probablement de manera conjuntural. El PP continua mostrant-se inflexible en les seves demandes de més seguretat, les seves acusacions de laxitud en el compliment de les normatives a l'equip de govern i el seu rebuig al fet que els immigrats puguin participar en les consultes ciutadanes, com ara la de la Diagonal, amb l'únic requisit d'estar empadronats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.