el reportatge

La metamorfosi del bric

El barri de Sant Roc és el marc d'un taller de civisme i reciclatge per fomentar les bones pràctiques ciutadanes

SENSIBILITZAR A TRAVÉS DEL JOC. El taller de civisme i reciclatge que es va organitzar a Sant Roc tenia com a objectiu fomentar les bones pràctiques ciutadanes. Diversos jocs van servir per sensibilitzar els més petits de la importància de tenir cura de l'entorn.

«Com dóna de si una simple ampolla de plàstic, ho veus?», comentava Antònia Amador, membre de l'entitat Dones i Barri en Xarxa, mentre retallava fent cercles un d'aquests recipients. Juntament amb la seva companya, Manoli Garcia, engrescava els més menuts a guarnir la plaça del barri de Sant Roc, a Badalona. «Hem de fer ambient», assegurava Garcia, col·locant en un dels arbres l'original garlanda que havia confeccionat.

La seva era una de les diverses activitats organitzades en el marc del taller de civisme i reciclatge que l'equip d'agents cíviques de Badalona –amb la col·laboració de l'Ajuntament, el Consorci Badalona Sud, l'Institut Municipal de Promoció de l'Ocupació (IMPO) i l'entitat Dones i Barri en Xarxa– havia muntat dijous a la tarda per fomentar el reciclatge i les bones pràctiques ciutadanes. «Aquest carrer és molt difícil. Hem vist gent llençant les bosses de brossa fora dels contenidors, gent fent fogueres... Amb el taller es pretén sensibilitzar els veïns de la importància de ser curós amb l'entorn», explicava Yolanda Pozo, una de les agents cíviques de Sant Roc. Per ella, la millor manera de fer sensibilització és a través de tallers en què es pugui implicar tant els infants com els adults. «Aquesta és una tasca difícil, que es va gestant dia a dia, però molt lentament. La millor arma és la paciència», afegia.

Els tallers que dijous es van poder fer en aquest espai de Sant Roc van tenir com a eixos conductors el reciclatge i el civisme. De fet, una muntanya d'ordenances cíviques donava la benvinguda als assistents. «Els tallers són l'excusa per donar a conèixer l'articulat de l'ordenança i per fer que la gent se'l faci seu», va dir Pozo. Bosses amb distintius a favor del reciclatge completaven el lot de conscienciació.

També es van col·locar dos mons, un de «guai» i un altre de «xungo», que demostraven els efectes de ser «un bon ciutadà» o de ser «un irresponsable». «Això ens serveix per donar a entendre que el futur del món és a les nostres mans. Reciclar, reutilitzar, fer servir productes ecològics... ajuda a reduir els nivells de contaminació i, de retruc, a millorar la nostra salut», va assegurar Pozo. A l'altra banda de la plaça, amb envasos, bosses, papers i altres residus estratègicament col·locats s'examinava els assistents sobre els seus coneixements en ecologia, reciclatge i medi ambient. «Sabeu en quin contenidor s'han d'abocar?», preguntaven les agents als nens, que competien en una carrera de sacs. Un taller de creació de carpetes i moneders amb brics de llet o suc; un altre de titelles fets amb els cilindres del paper de cuina i un d'imants de cuina van ser les activitats que es van organitzar per fomentar el civisme.

La presència d'un mim va posar el toc divertit a la festa, que es va cloure al vespre –just abans del partit de la lliga de campions, com era lògic– amb més persones dins la llista dels «bons ciutadans». Amb enginy i interès, tot és possible.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.