cultura

La contraportada

Les Medes, la joia de la corona

Avui s'inaugura al Museu de la Mediterrània una exposició que proposa als visitants un viatge de sensacions per aquest arxipèlag que resulta clau per entendre el medi marí

En el curs dels segles, la natura ha construït un món on cada una de les seves peces, des de les petites fins a les més grans, són importants per al seu bon funcionament. Aquesta frase no és nostra sinó una cita de l'ecòleg nord-americà Aldo Leopold que, precisament, es recull a Les illes Medes, Mediterrània viva, exposició que avui s'inaugura oficialment, a les set del vespre, a l'auditori del Museu de la Mediterrània, a Torroella de Montgrí, i que es podrà visitar fins al juny de l'any que ve. La veritat és que aquesta frase resumeix ben bé l'essència d'aquesta mostra que, a grans trets, pretén donar a conèixer la importància de la conservació marina a partir de la focalització d'un espai tan singular de la mar Mediterrània, i en concret de la costa catalana, com són les illes Medes.

Aquest arxipèlag de set illes, que fa 20 anys va ser protegit com a reserva marina, és, segons els responsables de l'exposició, la clau per entendre el medi marí de la Mediterrània, aquest gran tresor que banya tres continents i en el qual les Medes són una de les joies de la corona. I és que a banda de ser un paisatge característic, les illes Medes són un verdader museu natural de la Mediterrània. Sense anar més lluny, l'exposició que promou l'Obra Social La Caixa, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i el Museu de la Mediterrània, proposa un viatge de sensacions per aquestes formacions eminentment calcàries que no deixen de ser la prolongació vers el mar del massís del Montgrí per il·lustrar al visitant dels seus valors naturals.

El viatge, que s'inicia allà on trenca l'aigua del mar i acaba a fons marí, ens descobreix diferents parts de la reserva marina a mesura que baixem a la profunditat marina. I no només això. Gràcies al tractament didàctic que se li ha volgut donar, l'exposició està feta per activar la majoria de sentits: des del tacte (amb la possibilitat de tocar peixos i aus, com ara un nero o un corb marí) fins a l'oïda (se senten esquitxos de mar o dofins nedant). Tot, per submergir el públic en un meravellós espectacle marí, talment en alguns moments com si estiguessin bussejant.

Les illes Medes, Mediterrània viva no s'oblida, però, que també aquest espai mediambiental conviu amb un paisatge humanitzat i com aquest s'ha anat transformant. Les diferents onades de la història i la influència del turisme també han estat una petja que ha marcat profundament la personalitat d'unes illes que són més que mai motiu d'anàlisi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.