La nau central de Sant Feliu estarà totalment restaurada per Sant Narcís

Confien a trobar més policromies a les claus de volta que falten per netejar

El procés de restauració serà el que ja es va aplicar en la primera fase, amb la neteja de parets, eliminació d'eflorescències i sals, repicatge de morters, reparació d'esquerdes, substitució de pedres i eliminació de desplacacions de la pedra. També s'ha previst, pel que fa al pressupost, la més que possible aparició de pintures gòtiques a la resta de claus de volta de la nau –en la primera fase se'n van tractar quatre–, cobertes d'una capa de calç, aplicada al segle XVIII, i de brutícia. Si en la primera fase de la restauració, que es preveia que afectés la totalitat de la nau, però que es va haver de replantejar per l'aparició de les pintures, s'hi van destinar 441.000 euros, a la segona fase s'hi destinaran 409.000 euros i realitzarà les obres l'empresa CPA SL, que ja es va fer càrrec de la fase anterior. La continuïtat de l'empresa adjudicatària, segons Nadal, que va explicar que el diners els posa el seu departament a través de l'Incasol en el marc del programa Reviure les velles ciutats, suposa una garantia que les obres es faran amb diligència, ja que el termini d'execució és de cinc mesos, però el compromís és tenir-ho acabat el 15 d'octubre, abans de la celebració de les Fires de Sant Narcís. Nadal, però, va voler deixar clar que en aquesta obra hi participen la Generalitat, la Diputació, l'Ajuntament i el Bisbat, tots ahir representats en l'acte, tot i que aquesta partida l'aporta exclusivament el DPTOP.

L'actuació preveu també actuar en una part del presbiteri, en dues tramades de voltes, i completar el tancament d'un finestral per la part exterior de la façana sud, que ja havia estat tancat en la primera fase per la part interior. La rehabilitació del campanar i les dues fases de restauració de l'interior de l'església hauran comportat, doncs, una xifra que s'acosta als 2,5 milions d'euros.

Capella molt tocada

Les capelles laterals i el presbiteri, que ja va ser rehabilitat fa uns anys, queden al marge d'aquestes actuacions. La capella de Sant Narcís, però, «una peça clau del barroc», segons Joan Maria Viader, un dels arquitectes redactors del projecte de rehabilitació, experimenta un procés de degradació «preocupant», en què les filtracions d'aigua i l'acumulació de sals es mengen el marbre que folra les parets. Nadal i Viader van explicar que en aquest cas caldria «esbrinar d'on provenen les filtracions, obrir en els llocs on el material està més afectat i sanejar-ho». Una vegada fetes aquestes operacions, Viader va assenyalar que seria molt important «trobar alguna mena de sistema de ventilació», per tal que en el futur, després de la intervenció, la humitat no s'acumulés i no tornés a passar el mateix. La capella de Sant Narcís es va començar a construir el 1872, sobre la zona que havia ocupat el claustre gòtic, desmuntat el 1374, i es va acabar el 1790.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.