Veïns de la plaça de la Vila de Madrid recullen firmes a favor de la colònia de gats que hi habita

Les obres per condicionar la necròpoli romana preveuen retirar els animals

«Roma està plena de gats i no fan nosa a ningú, no entenem quin problema poden causar cinc gats vells a la plaça de la Vila de Madrid.» Ho diu Maria Alfonso, veïna de la plaça i membre de l'associació El Jardinet dels Gats, una entitat de Ciutat Vella que forma part de la Plataforma Gatera, que fa temps que reivindica que Barcelona ha de tenir un centre d'acollida per a gats. Alfonso explica que sap de la presència de gats a la necròpoli romana d'aquesta plaça des de fa disset anys, quan n'hi havia una quinzena. Aleshores, amb diversos veïns més, van començar a tenir-ne cura, esterilitzar-los i donar-los menjar, fins ara.

Tot i les reunions amb el districte de Ciutat Vella i el Museu d'Història de la Ciutat, els veïns indiquen que la resposta és sempre que els gats han de marxar. L'altra cosa que els preocupa és on els podran portar. Segons Magda Giol, membre de la Plataforma Gatera, que aplega tres fundacions i onze associacions de protecció dels animals, «l'Ajuntament no té cap instal·lació on tenir els gats abandonats» fins que es puguin donar en adopció. Voluntaris com ella els recullen i els acaben tenint a casa seva. Ara en tenen vuit de recollits i la situació, assegura, és insostenible. Amb la crisi, es produeixen més abandons, i si no se'n fan càrrec les entitats, aquests gats, en plena ciutat, estan condemnats a una mort segura.

Quan els gats ja no tenen set vides

A.b

«Hi ha una gran mentida, que és que el gat ja s'espavila. Això no és veritat, es podia espavilar en un poble, però a ciutat el gat no pot», assegura Magda Giol, membre de la Plataforma Gatera. Així, assegura que els voluntaris estan tips «d'agafar gats abandonats a la Rambla». Casos com aquest, o com el de la colònia controlada de la plaça Vila de Madrid, no són aïllats. La crisi econòmica ha propiciat més canvis obligats de residència, i, de retruc, més abandonaments de gats. Això, juntament amb els gairebé habituals abandons de les èpoques de Nadal i vacances, i sumat a la falta d'una instal·lació específica amb espai per acollir-nos, posa en seriosos problemes els felins.

Diverses entitats per a la defensa dels gats treballen a Barcelona per controlar i cuidar les colònies de gats que viuen en jardins i places. I fins i tot s'han creat noves associacions per salvaguardar els gats, com per exemple l'any 2007, quan un grup de veïns de la Sagrera es van aplegar per protegir la colònia d'uns 300 gats que campaven per una zona pròxima a les vies del tren, abans no comencessin les obres del TAV. Al febrer l'Ajuntament de Barcelona va aprovar començar a elaborar en mig any un pla integral d'atenció als gats i habilitar una gatera provisional fins que es fes el centre d'acollida definitiu. Les entitats que treballen per a la protecció dels felins, però, no tenen cap notícia de cap mena d'avenç en aquest sentit, i la necessitat d'una instal·lació els apressa cada cop més.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.