Sabadell distribuirà comptadors per controlar la despesa d'energia i fomentar l'estalvi entre 700 llars

Un equip d'operaris de l'Oficina Municipal de l'Energia de Sabadell ha començat a instal·lar un centenar de comptadors digitals que permeten als inquilins d'un habitatge conèixer a l'instant quanta electricitat es consumeix a casa seva. Els aparells calculen, a més, la quantitat de diòxid de carboni que s'emet a l'atmosfera i permeten veure com es van acumulant els euros que l'usuari haurà d'abonar a la companyia elèctrica a final de mes.

L'alcalde, Manuel Bustos, ha presentat aquesta setmana la prova pilot de la iniciativa, per «fomentar l'estalvi energètic i prevenir el canvi climàtic». Si se'n fa un bon ús, calculen que cada llar podria estalviar entre un 10% i un 15% en la factura elèctrica.

D'entrada, els aparells funcionaran durant sis mesos als habitatges tutelats del complex municipal per a la gent gran. La regidoria de Sostenibilitat n'ha adquirit 100 unitats que cedirà –de franc durant sis mesos– als veïns que ho demanin. Els dos primers barris on funcionaran són la Creu Alta i la Creu de Barberà, tot i que la intenció és que corrin de manera rotatòria entre 700 habitatges de la ciutat –l'1% del parc municipal– d'aquí a l'any 2012.

Els comptadors van acompanyats d'una guia amb consells per a un consum energètic intel·ligent. S'hi recomana l'ús de bombetes de baix consum –que gasten cinc vegades menys–, electrodomèstics d'alta eficiència –fins a un 55% d'estalvi– i altres pràctiques, com ara apagar totalment les televisions i els equips de música, que sovint queden en repòs –el llumet vermell d'stand-by– i que poden arribar a consumir un 2% d'electricitat.

Recollida de dades

Els inquilins de les llars que participin en l'experiència hauran de fer un registre setmanal del consum d'energia elèctrica. D'aquesta manera, la guia proposa l'aplicació progressiva de les mesures d'estalvi perquè es vagin conscienciant dels beneficis. Acabat el període, l'oficina de l'energia anirà compilant les dades dels diferents habitatges i podrà avaluar-ne el funcionament. Per l'alcalde, els sis mesos han de ser un temps suficient per a un «canvi d'hàbits» que les famílies encara agrairan més en temps de crisi.

Si s'acompleix l'objectiu de l'estratègia municipal de mitigació del canvi climàtic de Sabadell, el 2012 s'aconseguirà un estalvi anual de més d'un centenar de tones de CO2 llançades a l'atmosfera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.