Entitats independentistes convoquen una concentració contra «la via autonòmica»

El 7 de juny del 1640, dia de Corpus Christi, Barcelona va viure una jornada tràgica fonamental per a la futura guerra dels Segadors. Un avalot, protagonitzat pels segadors amb la connivència dels barcelonins, contra les tropes dels exèrcits reials va desencadenar grans revoltes a tot el Principat. Rememorant aquell dia, el col·lectiu Acte de Sobirania convoca avui la nova societat civil independentista per denunciar la situació «d'emergència nacional» que viu Catalunya. L'objectiu de l'acte, que té el suport de la Plataforma pel Dret de Decidir, Deu Mil a Brussel·les, Sobirania i Progrés, la Comissió de la Dignitat i Sobirania i Justícia –l'associació de l'exconseller convergent Agustí Bassols–, és reivindicar que «la via autonòmica és avui una via morta» i demanar «responsabilitats» als dirigents polítics catalanistes.

Més que una gran manifestació, la protesta es visualitzarà avui en una breu concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona i el pròxim 27 de juny en una plantada simbòlica davant del Parlament. En principi, cap partit polític participarà en els actes.

La concentració d'avui a Barcelona s'iniciarà a dos quarts de vuit amb la lectura d'Indesinenter, poema de Salvador Espriu, i clourà amb una representació teatral de «l'enterrament simbòlic» de l'Estatut. Es llegirà un epitafi, s'enterrarà l'Estatut en un cofre i s'acompanyarà l'acte amb les banderes negres del Corpus. «Per nosaltres l'Estatut està mort», diu Enric Fontanals, un dels membres d'Acte per la Sobirania. També es farà un acte similar al vespre a la plaça del Vi de Girona.

El manifest d'Acte de Sobirania anima «el poble català» a instar els polítics a «posar fi a l'asfíxia i mort lenta» que, segons el seu parer, pateix avui la cultura catalana. El col·lectiu entregarà un document escrit als parlamentaris perquè, en paraules de Fontanals, la classe política catalanista es mereix un «toc d'atenció» pel «fracàs del procés estatutari». Tot i això, «també volem sentir les seves solucions per sortir del cul de sac on ens trobem».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.