El Consorci de Normalització Lingüística «es reinventa» per fer del català la llengua pública comuna

El nombre d'inscripcions a cursos i el de parelles lingüístiques creixen més del 30%

«Fa vint anys, el que havíem d'aconseguir era que la gent catalanoparlant sabés escriure en català, que a les institucions es funcionés en català de manera normal; ara el que hem d'aconseguir és que el català sigui la llegua pública comuna.» Per Bernat Joan, president del CPNL i secretari de Política Lingüística de la Generalitat, ens trobem en «un punt d'inflexió important en què el CPNL s'ha de reinventar». «Si ara, en els propers anys, aconseguim que el milió de persones nouvingudes que s'han format siguin un milió de catalanoparlants el futur de la llengua és plenament assegurat», assegura. En aquest sentit, el responsable de política lingüística assegura que la societat té una gran responsabilitat: «Cal que ens adrecem a ells en català i no fer-ho en castellà perquè veiem que són nouvinguts», aconsella.

Més persones inscrites

Per arribar al màxim nombre de nouvinguts el consorci diversifica la seva oferta al màxim, quasi fins a oferir un sistema de cursos a la carta. Així s'han iniciat cursos específics per a sectors laborals i també s'ha optat per introduir amb força les noves tecnologies. Això s'ha traduït també en un increment de l'interès per part de l'alumnat. En aquest sentit, segons dades de la memòria del 2008, que es va publicar fa poc, durant el darrer curs 2007-2008 s'hi van inscriure fins a 111.335 persones, un 36% més que l'any anterior. Segons dades del CNPL, enguany es mantenen més o menys els mateixos nivells. El nombre de cursos també es va disparar durant el darrer curs i va passar dels 3.823 del curs 2006-2007 als 4.582 del 2007-2008.

El voluntariat lingüístic i més concretament el nombre de parelles lingüístiques han crescut de manera espectacular. Cal recordar que aquesta pràctica consisteix en un voluntari catalanoparlant que conversa amb un nouvingut perquè aquest es familiaritzi amb la llengua. Així doncs, el nombre de parelles lingüístiques va créixer durant el curs 2007-2008 quasi un 50%: de les 6.304 del curs 2006-2007 es va passar a les 9.437. A més, segons va comentar ahir Bernat Joan, enguany s'han registrat ja un 30% més de parelles que en el mateix període del curs passat. El pressupost del CPNL de l'any passat va ser de 35 milions d'euros, que en bona part es van repartir entre els 22 centres que estan per tot el territori.

Festa continguda

Tot i tractar-se d'una efemèride important, la festa del CPNL que va tenir lloc ahir a Mataró va ser més modesta, per motius econòmics, que les anteriors edicions, al 2007 a l'Hospitalet de Llobregat i al 2005 a Cornellà. Després de compartir anècdotes al Teatre Monumental, es va fer una arrossada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.