Corbera d'Ebre impulsa una biennal d'art sobre els drets humans al Poble Vell

Hi participaran més de 40 artistes d'arreu del món amb més de 200 obres repartides en vuit exposicions

Com es diu pau en sioux o en zulu? Qui ho vulga saber només cal que passe aquests dies per Corbera d'Ebre. A la carretera de Móra d'Ebre a Gandesa, que creua el municipi, s'han penjat les banderoles promocionals de la primera Biennal d'Art del Poble Vell i n'hi ha 27 on diversos dissenyadors gràfics hi han escrit la paraula pau en 27 idiomes diferents. «Segons les Nacions Unides, al món hi ha una vuitantena de llengües oficials i de moment n'hem triat 27», va explicar ahir Josep Canyada, comissari d'aquesta primera Biennal d'Art de Corbera, que aborda l'espinós tema dels drets humans.

El projecte, impulsat per l'Ajuntament i pel Patronat del Poble Vell, porta el segell dels mateixos ideòlegs de l'Abecedari de la llibertat: Jesús Pedrola i el mateix Canyada, i l'objectiu és donar a conèixer Corbera d'Ebre a través de la cultura i convertir el poble i la biennal en un espai de reflexió i de difusió dels drets humans i al mateix temps mostrar les diverses tendències de la creació artística mundial. En aquesta primera biennal, que naix amb voluntat de futur, hi participaran més de quaranta artistes d'arreu del món i s'hi exposaran més de 200 obres, principalment pel Poble Vell de Corbera, però també en altres espais. En total, les exposicions seran vuit: una, la de les banderoles a la carretera; cinc, al Poble Vell: Àfrica (amnèsia, fam, racisme, immigració, cultura i arrels), en què sis artistes reflexionaran sobre aquests sis conceptes que naixen de la paraula Àfrica; Dones ocultes, art sobre les societats que marginen i exploten les dones; Exili, al mirador del Poble Vell, integrada per deu cubs de vuit metres cúbics i de 400 quilos de pes cadascun, en què s'abordarà el cru tema de l'exili i allò que representa; Entendre l'altre, que establirà un diàleg entre diversos artistes participants, i finalment l'Abecedari de la llibertat, en què fa quinze anys van participar 25 artistes i que està instal·lada en caràcter permanent al Poble Vell. Les altres dues exposicions que falten estaran instal·lades al centre 115 Dies del Comebe. Es tracta de Prou, un treball centrat en la contradicció del que diu la Declaració Universal dels Drets Humans del 1948 i la realitat, i constarà de 20 obres, una per cada article dels Drets Humans, i Mirades, fotografies artístiques del Poble Vell, preses per tres fotògrafs, un dels quals s'ha centrat en les portes de les cases; un altre, en l'empedrat dels carrers, i el tercer, en els fumerals mig destrossats.

«Tots els artistes són gent de prestigi i amb una llarga trajectòria professional, encara que no siguen massa coneguts fora dels cercles artístics», va explicar el comissari Josep Canyada, que va destacar noms com Rubén Borré, president de l'Associació d'Artistes Plàstics de Buenos Aires, i Javier Magalhaes, de Galícia. Tots hi han participat desinteressadament a canvi del material i les obres passaran a ser propietat de l'Ajuntament de Corbera d'Ebre.

La biennal, que el conseller Tresserras inaugurarà dissabte, es podrà visitar fins a l'l1 de setembre. L'Ajuntament estudia fer pagar dos euros d'entrada al Poble Vell i al marge de les exposicions es preveuen altres actes culturals com concerts i projeccions cinematogràfiques

L'acte cultural més potent dels últims quinze anys

La primera Biennal d'Art del Poble Vell de Corbera serà sens dubte l'acte cultural més potent d'aquest municipi de la Terra Alta, des que fa quinze anys es va impulsar l'Abecedari de la llibertat, una altra proposta artística que pretenia aprofitar els efectes visibles encara avui en dia a Corbera de la Batalla de l'Ebre per fomentar la cultura de la pau. «El Poble Vell de Corbera és més que mai ara un monument contra la barbàrie i a favor de la pau», va manifestar el director dels serveis territorials de Cultura a l'Ebre, Xavier Vega. «Volem que Corbera siga un referent pel que fa als drets humans», van afegir per la seua banda l'alcalde, Sebastià Frixach, i el regidor de Cultura Josep Bru. El cert és que el municipi ha fet un esforç molt important per tirar endavant aquest projecte pressupostat en 35.000 euros i que volen que servisca d'efecte crida perquè es visiti el Poble Vell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.