cultura

Tortosa incorpora els Jardins del Príncep als espais de la Festa del Renaixement

Poblet serà el pregoner i els veïns de Santa Clara portaran l'estendard, en una edició que busca la qualitat malgrat la crisi

«L'any passat vam integrar a la Festa del Renaixement altres espais recuperats, com ara les avançades de Sant Joan, i enguany hem pensat fer el mateix amb els Jardins del Príncep», va explicar ahir l'alcalde de Tortosa. Ferran Bel va remarcar que hi ha «molta gent» que encara desconeix aquest parc del barri de Remolins, amb un museu d'escultures a l'aire lliure de l'artista Santiago de Santiago, i que l'Ajuntament també ha decidit potenciar-lo amb una actuació prevista al pla d'acció municipal (PAM). Bel va fer una crida per conèixer el recinte aprofitant la Festa del Renaixement, ja que l'organització hi ha programat un dels sis campaments de recreació històrica i, també, un espectacle diari. L'altre espai del barri de Remolins que enguany s'incorporarà a la Festa del Renaixement serà el camp de la Torreta, on s'interpretarà una de les novetats del programa d'enguany. Es tracta de l'espectacle El torneig de les quatre virtuts, una producció conjunta del grup d'Abanderats del Renaixement de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa amb els genets d'Equitor.

D'altra banda, Bel va anunciar que el pregoner serà el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, mentre que els encarregats de portar l'estendard de la Festa del Renaixement serà l'Associació de Veïns de Santa Clara. A més, l'alcalde va dir que la inauguració de Lo Taulell al Carrer, el 24 de juliol, anirà a càrrec del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, també president del Consell General de Cambres de Catalunya.

Programació «intensa»

El director tècnic de la Festa del Renaixement, Domingo Tomàs, va assenyalar que la programació d'enguany serà «variada, dispersa en espais, repartida en horaris i molt intensa», amb l'objectiu que la festa continuï sent un referent al país, a l'Estat espanyol i en l'àmbit de les festes europees de recreació històrica. Tomàs va avançar que una de les principals novetats serà el retorn de L'Ouroboros, un espectacle de xanquers que representen les figures del tarot, caracteritzats com a éssers fantàstics, que ja havia triomfat en edicions anteriors. La mateixa companyia de L'Ouroboros, els francesos Entre Act, també representaran per primer cop a Tortosa un espectacle de circ, malabars i música, Els Álvarez se la juguen, que s'instal·larà als Jardins del Príncep. Al parc d'escultures de Remolins també es podrà veure el campament de Le Puy, que amb el de Bretten seran els dos únics campaments estrangers d'aquesta edició.

Una altra novetat de la XIV Festa del Renaixement és l'arribada de dues companyies de músics itinerants de carrer de Portugal (Strella do Dia) i de la República Txeca (Euphorica). El director de la festa també va destacar el retorn dels Mercatores (Alauda-la-muzai, de Le Puy), un espectacle de música i animació de carrer que busca la participació del públic.

Retorns i alguns canvis

A més, quant a les companyies locals, Tomàs va remarcar el retorn del Cor Flumine, amb el nou espectacle La Troupe de Dowland, una proposta de música coral al carrer que recupera el repertori de John Dowland, un músic anglès del segle XVI. L'apartat de novetats musicals es completa amb els francesos Zucati i els catalans Va de Vent. A banda, Di Venezia és una nova proposta de teatre al carrer, sobre uns mercaders vinguts de Venècia que seran molt poc de fiar.

Els espectacles de carrer seran gratuïts i enguany tornaran a superar la cinquantena. Els dos dies més forts de la festa, divendres 24 de juliol i dissabte 25 de juliol, l'organització ha calculat que hi haurà un centenar d'actuacions, entre les onze del matí i la una de la matinada. A més, la Festa del Renaixement manté cinc espectacles de pagament, amb entrades que oscil·len entre els 3 i els 11 euros. És el cas de La Taverna d'Enrico, el clàssic de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries; Un pati de comèdia, del grup Tamquam; La juguesca dels déus, del Cor Tyrichae; El torneig de les quatre virtuts, amb la recuperació del personatge històric Joan d'Aldana, i un concert de l'Harmonia del Parnàs, amb Dindirindin, un repertori de música profana del segle XVI.

Una altra novetat serà el campament dels Pescadors, que s'instal·larà al carrer de Croera. De fet, des d'aquest punt començarà el mercat d'època, el recorregut del qual s'ha modificat per les obres que s'estan fent a la plaça de l'Absis. En aquest sentit, a més de les parades dels artesans, l'altre gran atractiu seran les 17 tavernes de la ruta de la Saboga. A més, cada dia de la festa, a les vuit del vespre, a la plaça de l'Ajuntament es farà algun acte «propi i potent», com ara el lliurament d'estendards a les famílies nobles, un acte que enguany incorporarà alguns canvis. L'organització també ha previst canvis en un dels actes més importants de la cloenda, el 26 de juliol. Tomàs va detallar que han decidit canviar els focs artificials al castell de la Suda per fer una «tronada nocturna» molt més efectista, que es dispararà des de l'antic escorxador.

EL MÉS DESTACAT

Espectacles de pagament
«La Taverna d'Enrico»
«Un pati de comèdia»
«La juguesca dels Déus»
«El torneig de les quatre virtuts»
L'harmonia del Parnàs
Espectacles de carrer
Més de 50, entre teatre, malabars, música i animació
«L'Ouroboros»
«Els Álvarez se la juguen»
«Daruma»
Strella do Dia
Euphorica
Mercatores
La Troupe de Dowland
Zucati
Va de Vent
Di Venezia
Els actes propis
La inauguració, el seguici de les banderes de Tortosa i la Vegueria, l'obertura de portes al portal del Romeu i el pregó amb el jurament del càrrec dels procuradors, als Reials Col·legis
La mostra d'armes dels trasts de defensa de la ciutat
El lliurament d'estendards a les famílies nobles
La desfilada, amb tots els grups de la festa
La cloenda, amb el tancament de portes i la nova tronada nocturna
Els campaments
Le Puy (Jardins del Príncep)
Bretten (avançades de Sant Joan)
Cavalleries (escorxador)
Quincalles (plaça dels Dolors)
Pescadors (carrer Croera)
Campament del Pou (avançades de Sant Joan)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.