La facultat de Ciències entra a Bolonya amb la Biotecnologia com a estrella

També s'hi podran estudiar els graus de Química, Biologia i Ciències Ambientals

Seran quatre els graus de ciències que es podran estudiar a la UdG a partir del setembre. La novetat més destacada és el grau en Biotecnologia.

El grau en Biotecnologia integrarà disciplines de biologia, enginyeria química i química. En aquesta ciència es pretén, a partir de la investigació i modificació de microorganisme i gens, buscar noves aplicacions en diferents camps. Un d'aquests és la medicina, en relació amb les teràpies gèniques, per exemple. Però també es pot aplicar en l'alimentació, com és el cas de l'ús de microorganismes que permeten fermentacions o els anomenats aliments funcionals. Finalment, un altre gran camp que pot tractar la biotecnologia és el de la bioremediació. Es tracta d'aplicar microorganismes que poden ajudar a degradar productes contaminants, per exemple en el tractament d'aigües residuals urbanes.

Com diu Victòria Salvadó, aquesta és «la ciència del segle XXI». També hi afegeix que en aquesta àrea del coneixement s'estan generant molts llocs de treball tant en investigació per al desenvolupament de noves aplicacions d'aquests microorganisme, com pel que fa a llocs de treball en empreses i en la creació d'empreses on explotar aquests coneixements. S'estan fent descobertes contínuament. Salvadó explica, per exemple, que hi ha cel·les microbianes que poden produir electricitat i aquesta troballa es podria arribar a aplicar per obtenir corrent elèctric a través de les aigües residuals.

La biotecnologia apareix a la UdG de bracet amb dues carreres històriques com són la biologia i la química. És més nova la titulació de Ciències Ambientals, que es va començar a impartir el 1993.

La millora de les pràctiques és segurament l'element més destacat pel que fa a l'aplicació pràctica de l'adaptació a l'Espai Europeu d'Educació Superior. Salvadó considera que un dels objectius han de ser les pràctiques integradores. A tall d'exemple, això vol dir que els estudiants de Ciències Ambientals puguin fer sortides de tres o quatre dies on es faci un estudi integral d'una zona, des del punt de vista zoològic, botànic i geològic, entre d'altres.

La transversalitat de les matèries en el primer curs i l'anglès de manera prioritària, ja que la publicació de treballs científics és en aquesta llengua, són altres elements de Bolonya que a Ciències també es tenen en compte de manera absolutament primordial.

El futur, els aliments

Un grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments és una altra titulació que es planteja tenir en un futur la facultat de Ciències de la UdG, en col·laboració amb l'Escola Politècnica Superior, on ara encara s'hi imparteix un segon cicle amb aquest mateix nom. El grau en aquesta matèria pretén tenir molt en compte el sector de la indústria alimentària de la demarcació i s'està plantejant la viabilitat d'una titulació de grau pròpia que, a més, tindria un fort contingut en relació amb la nutrició i la salut. Per tant, també es podria relacionar amb la facultat de Medicina i amb l'escola d'Infermeria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.