SUSANNA ALSINA

COORDINADORA DEL CODI A LA GARROTXA

Garrotxa Líder exportarà el seu model per calibrar el compromís social i ambiental de les empreses

És singular per la seva territorialitat i s'ha adaptat a paràmetres internacionals

Garrotxa Líder, que té el coixí del Consell Comarcal, va ser la primera entitat a desenvolupar i fomentar l'aplicació de criteris de sostenibilitat a la gestió empresarial, bàsicament criteris de responsabilitat social, i a més va ser la primera a fixar-los en un codi. Fruit d'un procés recent de renovació, el codi consta de 29 articles que constitueixen la declaració de principis que l'empresa o organisme ha de complir, i de 145 mesures que calibren el compliment dels principis generals i que són un impuls cap a la millora contínua.

D'aquests 145 indicadors de mesura, un total de 43 estan estretament relacionats amb el territori. El resultat ha estat un codi propi que, per encàrrec del Departament d'Agricultura i Acció Rural, s'ha convertit en una eina model per a l'aplicació arreu.

Garrotxa Líder ha renovat el codi per adaptar-lo als paràmetres internacionals i permetre donar valor al territori. Un dels nous aspectes ha estat obrir la gestió sostenible a les administracions. A part, el codi s'ha estructurat en un sentit més didàctic per facilitar la seva aplicació i s'ha establert la correspondència de cada indicador amb els estàndards internacionals. A la pràctica, es tracta de fitxes que detallen per a cada indicador el seu sentit, el sistema de càlcul si es tracta de paràmetres quantitatius, les dades per mesurar-lo, la font per obtenir la informació, una escala de mesura i, entre altres coses, l'objectiu desitjat. El codi consta d'un primer apartat d'informació general, un segon amb el detall dels 145 indicadors, que és on s'emmarquen les fitxes, agrupats en els tres àmbits de la responsabilitat social empresarial i un tercer en què es recullen les taules d'equivalències amb altres sistemes internacionals. El president del Consell Comarcal, Joan Espona, ha destacat el paper pioner de la Garrotxa en l'elaboració d'un codi de responsabilitat social territorial.

«El codi fa avançar l'empresa»

Què és el codi de gestió sostenible?
-«És una eina que impulsa la gestió responsable de les empreses i que va néixer el 2000 en el marc de l'estratègia de desenvolupament rural de la Garrotxa.»
-Què pretén?
-«Vol guiar les organitzacions a reflexionar sobre els seus impactes diaris en els àmbits econòmic, ambiental i social. Això els permet millorar i avançar.»
-Quin guany hi tenen?
-«Els ajuda a ordenar la seva gestió i a identificar riscos i oportunitats de millora. En definitiva, a ser més sostenibles i a incrementar la seva reputació davant la comunitat.»
-Pot posar un exemple?
-«La despesa d'aigua, per exemple. Pot ser un impacte ambiental de l'empresa i el codi compromet l'empresa a fomentar l'estalvi dels recursos hídrics. A partir d'aquí, li facilita un seguit d'indicadors sobre com mesurar el seu consum. Aquesta informació pot ajudar l'empresa a prendre decisions per reduir aquest paràmetre progressivament.»
-Per què és tan singular aquest codi de la Fundació Garrotxa Líder?
-«Perquè dels seus 145 indicadors, n'identifica 43 que permeten posar en relleu la forma i la intensitat amb què l'empresa valora i desenvolupa el territori on s'ubica. És a dir, com fomenta l'ús dels recursos locals, la seva identitat sociocultural, la cohesió social, etc.»
-Quina importància té la correspondència del codi amb els estàndards internacionals?
-«El codi original era molt local i podia fer perdre oportunitats a les empreses. Amb la correspondència que s'ha establert, li permetem que es pugui comparar amb les seves homòlogues de fora.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a