Trias posa nou condicions a Hereu per acordar en una setmana el pla del Barça

El president del grup de CiU va comunicar ahir a Laporta que amb la requalificació no podrà pagar el Camp Nou de Foster

Xavier Trias va aprofitar ahir la petició d'ajuda que li ha fet Jordi Hereu per poder aprovar abans de les vacances el pla del Barça per exemplificar el tarannà que ell tindria si fos alcalde. «Faig un exercici de responsabilitat», va dir. Aquest exercici el va concretar en tres accions: explicitar les 9 condicions amb les quals CiU vol marcar el lideratge en la reordenació de les instal·lacions del Futbol Club Barcelona a les Corts, entrevistar-se a mitja tarda amb Joan Laporta per comunicar-li les compensacions que haurà de fer a la ciutat a canvi d'obtenir la qualificació d'urbana de la parcel·la del Miniestadi, i reunir-se al vespre amb la coordinadora veïnal que s'oposa que els terrenys deixin de ser considerats com a zones d'equipaments esportius. De les tres actuacions, la més senzill per Trias, segons va assenyalar, serà tancar un acord amb el PSC. «Hi ha una bona recepció per part de l'Ajuntament de les nostres propostes. La setmana vinent m'entrevistaré amb l'alcalde per tancar el tema de manera positiva o negativa», va afirmar. Les condicions de la federació són la cessió gratuïta per part del FCB de la meitat del sòl que li serà declarat urbanitzable, per tal que el consistori hi construeixi habitatge protegit, destinar els baixos d'aquests futurs blocs a seu d'entitats o habitatges tutelats, incrementar el nombre d'equipaments previstos en l'àmbit d'actuació, garantir que l'execució dels equipaments es realitzarà de manera paral·lela a la construcció dels pisos, desafectar els habitatges del PERI del carrer del Pintor Tapiró, elaborar un pla de mobilitat per als dies en què hi ha partits de les seccions esportives del Barça, aplicar mesures per eliminar la prostitució de la zona, destinar les plusvàlues urbanístiques a la modernització del Camp Nou i a la construcció d'un pavelló poliesportiu, i descartar la requalificació d'altres entitats esportives properes com ara el Laietà i el Reial Club de Polo. Trias va detallar que el probable acord amb Hereu tindrà el format inicial d'un «conveni», que a la tardor s'haurà de desenvolupar modificant el pla general metropolità. El cap de files de CiU va admetre que els seus condicionants invaliden l'objectiu de Laporta d'aconseguir 400 milions d'euros en plusvàlues urbanístiques, amb les quals volia finançar el disseny de Norman Foster per rehabilitar l'estadi, però va voler deixar clar que la seva prioritat són els interessos dels residents de les Corts i de la ciutat. «Si el Barça no ho accepta, doncs una forta abraçada. L'explicació que amb els pisos s'ha de pagar el projecte de Foster no és vàlida», va manifestar.

ERC reclama més concreció

El president del grup d'ERC, Jordi Portabella, va assenyalar ahir que no estan segurs «de què s'està parlant», fent referència als documents que els ha adreçat el sector d'Urbanisme sobre el pla del Barça i que derivarien, segons ell, «en un document d'intencions» de l'Ajuntament sobre la reordenació de les instal·lacions blaugrana. «Quan sapiguem quina és la proposta, farem unes demandes concretes», va apuntar Portabella, que, a grans trets, està d'acord amb la urbanització de la parcel·la del Miniestadi. El cap de files d'ERC, però, va advertir que la ciutat també ha de treure algun «benefici» de la pèrdua de superfície d'equipaments esportius, i que les compensacions no es poden plantejar íntegrament amb la compra d'una finca a Montcada i Reixac.

Equipaments a dojo i 625 pisos protegits

La relació d'equipaments que ahir va posar sobre la taula Trias, tot i no cobrir el dèficit que arrossega el districte de les Corts, suposen un important salt quantitatiu respecte a les previsions del sector d'Urbanisme. Al centre d'assistència primària, l'escola bressol, el centre d'educació infantil i primària i el poliesportiu amb piscina que ara ha plantejat el tinent d'alcalde Ramon García-Bragado, la federació hi afegeix un institut de secundària, un centre cívic, un auditori, una residència geriàtrica i un centre de dia per a la gent gran. Una part d'aquests serveis s'hauran de fer en els 13.800 m² de terrenys que el Barça haurà de cedir com a sòl per a equipaments, i els que no tinguin espai s'emplaçaran als baixos i les primeres plantes dels edificis de protecció oficial que haurà de construir l'Ajuntament. Segons les condicions de CiU i sobre una base de 130.000 m² de sostre residencial, el consistori tindrà la possibilitat de crear una cartera d'uns 650 pisos de titularitat pública a la parcel·la del Miniestadi –sense descartar una part d'usos urbans al solar del Camp Nou–, mentre que la promoció d'habitatges de renda lliure que queda al FCB es redueix a 650 habitatges més, ja que l'índex d'edificabilitat s'ha rebaixat a 1,5. El club també haurà de cedir a la ciutat 23.806 m² en concepte de vials nous o ampliació dels existents. En canvi, es manté la previsió d'autoritzar l'aixecament d'un hotel de luxe, de 15.000 m² de sostre, on ara hi ha l'edifici del Picader, i els 8.000 m² que va demanar Laporta per construir les noves oficines del club. L'àmbit d'actuació s'ha incrementat fins a 111.768 m² –86.293 m² dels quals són privats– per tal de multiplicar la planificació de futures zones verdes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.