música

Generositat flamenca

L'organització va anunciar que el concert duraria «75 minuts sense pauses». Semblava una durada massa curta per presentar en societat al públic català la trobada entre dos dels noms que més han contribuït en els últims anys a la vigència i renovació del flamenc: en un costat del ring, Diego El Cigala, cantaor versàtil i temperamental, amb el punt de geni i acràcia que contribueix a crear les millors llegendes flamenques; a l'altre extrem, José Fernández Torres, Tomatito per a la història des que es va incorporar, molt jove, a la llegenda atemporal de Camarón. Al final, per art de màgia o per simple generositat flamenca, els 75 minuts es van convertir en gairebé dues hores de concert que van donar per a molt.

Va sortir primer, sol a escena, El Cigala, vestit de blanc, i la seva veu va omplir almenys mitja cúpula celeste sense cap acompanyament instrumental, al natural, com un animal salvatge que es lamenta al mig de la nit empordanesa. El cantaor es va retirar i el seu lloc va ser ocupat per Tomatito, acompanyat dels dos percussionistes, en un viatge sonor que s'apartava sense traumes de l'ortodòxia flamenca. Semblava que no tenien pressa a consumar la tan esperada trobada de la veu i la guitarra, però quan va succeir, la reacció química va ser immediata. També van contribuir de manera important a l'èxit de la proposta els altres ingredients: el quartet de veus i palmes, autèntics secundaris de luxe, amb algunes intervencions solistes realment impressionants, com igualment ho van ser les intervencions del bailaor José Maya, amb uns zapateaos vertiginosos.

I el repertori? En un afany lloable per satisfer un públic variat i no militant, el duet va preparar una selecció de cantes, que van passar per la bulería, la soleá, el fandango i el taranto, però també van fer incursions en terrenys adjacents amb cançons com ara El día que me quieras (Gardel) i María de la O. També va haver-hi un record per a Camarón, que avui serà àmpliament reivindicat a Peralada amb l'espectacle que el Taller de Músics i Chicuelo han preparat per commemorar els 30 anys de La leyenda del tiempo, disc que també va representar el gran debut de Tomatito en la història del flamenc i, sense el qual, probablement avui dia no tindríem un El Cigala ni un flamenc amb tan bona salut.

Músics: Diego El Cigala (veu), Tomatito (guitarra), El Paquete (guitarra), Simón Román, Esaú Quirós, Miguel de la Tolea i Antonio El Pescao (palmes i cors), Yelsi Heredia (contrabaix), Luky Losada i Piraña (percussions) i José Maya (ball). Lloc i dia: Festival Castell de Peralada, divendres 31 de juliol.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.