Denuncien l'Ajuntament de Sitges per la destrucció d'una obra d'art

L'artista Gustau Puente diu que la brigada va llençar una peça seva per «deixadesa» de l'àrea de Cultura

«L'obra ha mort», explicava ahir Puente, «i la responsabilitat és de la regidoria de Cultura». Per Gustau Puente, el que ha passat amb la seva escultura és una mostra de la «manca de sensibilitat de l'àrea de Cultura». L'artista va instal·lar la peça a la Fragata de Sitges de manera provisional a l'expectativa de poder ubicar-la al parc de Can Robert. El mes d'agost passat, els preparatius de la festa major de Sitges van obligar a traslladar l'escultura a un altre lloc. Mentre que l'Ajuntament confiava que l'artista la retiraria, Puente confiava que ho faria l'Ajuntament. De fet, segons ell, hi havia una ordre d'alcaldia perquè els arbres anessin als vivers municipals on havien de ser cuidats fins a la seva reubicació. El dia 15 d'agost, Gustau Puente assegura que va anar a visitar els vivers municipals i es va trobar l'escultura destruïda, «llençada com si fos brossa». Per l'artista, aquest fet és una prova de la manca de sensibilitat envers les 52 persones i entitats que han donat suport al projecte de construcció d'aquesta peça.

Segons Gustau Puente, Mondvagan està valorada en mig milió d'euros i és una escultura viva, una obra «mutant», una peça que és alhora el seu contingut real i que obre les portes a una nova cultura de l'expressió. Per Puente, la figura de dos arbres que creixen en direcció al cel i en direcció a la terra és la metàfora perfecta de les grans lluites de la vida. Per ell, Sitges havia de ser el bressol d'aquest nou art conceptual, però la història acabarà als jutjats. Puente assegura que tot un equip de gent va treballar durant cinc anys per fer realitat aquesta obra: des del concepte fins a l'execució i l'estudi biològic per assegurar la vida dels dos ametllers que la configuraven.

El regidor de Cultura de Sitges, Gabi Serrano (ICV), mostrava ahir la seva sorpresa per les crítiques de Puente. Serrano parla de la «generositat» de l'Ajuntament en permetre a l'artista que la seva obra s'exhibís a la Fragata durant «gairebé un mes», tot i que el compromís amb l'artista era que Mondvagan només es mostrés un cap de setmana; així mateix, el regidor critica que Puente no respongués als requeriments de retirada de l'obra, una acció que finalment va haver d'assumir l'Ajuntament, en no rebre resposta de l'artista. «La brigada de jardineria va supervisar el trasllat i ara està mantenint l'escultura», sosté el regidor. Pel que fa al mal aspecte dels arbres, Gabi Serrano destaca que un d'ells «ja estava patint a la Fragata», i recalca que l'Ajuntament està «vetllant per la seva vida». «En aquests moments estan en les millors mans possibles», sosté. Serrano assegura que l'Ajuntament de Sitges «ha estat l'únic de la comarca que ha escoltat» Gustau Puente, i afegeix que, si no hi ha un acord amb l'artista, Mondgavan no es traslladarà al parc de Can Robert.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.