Educació i les famílies pagaran a mitges els ordinadors portàtils escolars

Uns 6.000 alumnes faran classe amb aquests aparells coincidint amb l'inici de curs, el dia 14

Els pares no pagaran finalment la totalitat de l'ordinador portàtil que 6.000 alumnes necessitaran a partir d'aquest 14 de setembre. Educació es farà càrrec del 50% del cost de cadascuna de les unitats. Per facilitar el manteniment dels portàtils, cada centre podrà triar el model que vulgui, però tots els alumnes de l'escola faran servir el mateix. El departament recomana un Toshiba NB200, equipat amb programari lliure, Windows i el paquet Office, que costa uns 300 euros. Educació en pagarà 150. A més, el 20% dels alumnes, amb famílies amb dificultats econòmiques, disposaran de beques que costejaran el 100% dels portàtils.

Un debat viu

La introducció de les noves tecnologies a les aules continua alimentant dubtes en bona part de la comunitat educativa. La direcció iniciada pel departament no té detractors, però sí, en canvi, la manera escollida. Per exemple, Rosa Cañadell, portaveu d'USTEC-STES, critica que s'estan «destinant massa recursos al nou pla» i «no es tenen en compte els canvis que pedagògicament aquests implicaran». L'ordinador portàtil com a eina de treball a les aules requereix que l'escola disposi d'una bona connexió a internet, continguts didàctics digitals per substituir els llibres de text, una pissarra digital a l'aula i uns docents ben preparats en el camp de la informàtica. Totes aquestes condicions són subratllades per Cañadell, que posa en dubte que s'hagin fet bé. La portaveu sindical critica que en els llibres digitals «no hi ha varietat».

El president del Gremi d'Editors, Antonio Garrido, subratlla que, malgrat que el sector editorial està disposat a realitzar llibres digitals, cal «un mercat que faci rendible aquesta inversió».

«Alguns parlen de wiki-educació», una quimera segons Garrido, que insisteix que per fer viables les classes amb ordinadors són imprescindibles materials didàctics digitals «de qualitat i seriosos». Walter Garcia, president de la federació d'associacions de mares i pares de Catalunya (Fapac), també posa en dubte que la qualitat dels llibres digitals sigui la mateixa que la dels llibres de text. Garcia demana també que no sigui obligatori comprar un ordinador equipat amb un programari de pagament que encareixi el preu dels portàtils. El polèmic pla Escuela 2.0, anunciat abans d'hora pel president del govern espanyol, Rodríguez Zapatero, ha trobat finalment el seu encaix dins el programa que el Departament d'Educació de la Generalitat tenia previst per implantar les noves tecnologies a les aules. «Finalment han estat conjugables els dos plans», explica Maragall.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.