Desdibuixar la frontera a cops d'art

Salt i Perpinyà presenten el programa conjunt del projecte Escena Catalana Transfronterera, que inclou 46 espectacles

Sunyer va qualificar de «moment històric» la presentació d'un projecte que va assegurar que no té precedents a Europa. Els efectes més immediats del projecte haurien de ser aconseguir una certa circulació de públic, de la Catalunya del Nord cap a les comarques gironines, i a la inversa. A mig termini, que aquesta circulació també es produeixi en el camp de la creació i la producció. Pel que fa al públic, el ganxo per aconseguir aquest moviment són les arts escèniques. La programació de la temporada de tardor és, òbviament, a causa de l'existència de Temporada Alta, molt més potent a Girona i Salt, amb els espectacles de Marthaler, Lupa, Cheek by Jowl, The Watermill Theatre, Peter Brook, Slava Polunin o William Kentridge, entre d'altres.

Transport a bon preu

Per incentivar la circulació de públic, es farà una prova, en dos espectacles –Slava's Snowshow, al Municipal de Girona, i Hot Mikado, al Teatre de Salt–, de posar en marxa un servei de transport en autobús per al públic de Perpinyà a un preu d'entre 3 i 4 euros el bitllet d'anada i tornada. En funció dels resultats, per a la propera temporada es replantejaria la iniciativa per implantar-la també en sentit invers en les properes convocatòries. També s'oferiran abonaments específics de l'Escena Catalana Transfronterera per al públic d'una banda i l'altra de la frontera amb descomptes i més avantatges.

També són una provatura o un avançament en el camp de la coproducció espectacles com ara Dunas (Sidi Larbi i María Pagés), l'Odissea (d'Homer, amb direcció d'Antonio Calvo i interpretació de Lluís Soler), Le sort du dedans (Baro d'Evel Cirk) o Torn de nit (Cabo San Roque). És possible que en la següent temporada conjunta, el primer semestre de l'any la qüestió s'equilibri una mica més pel que fa a quantitat i qualitat entre Girona i Salt, i Perpinyà. Això no vol dir que a Perpinyà no s'hi puguin veure, aquesta tardor, espectacles de gran qualitat com ara l'Arlecchino, servitore di due padroni, del Piccolo de Milà, dirigit per Giorgio Strehler i posat en escena per Ferruccio Soleri, o també la mateixa Odissea. En el rerefons de tot plegat, els processos de construcció de les seus físiques d'El Canal, a la Coma Cros, i del projecte de grans dimensions del Teatre de l'Arxipèlag de Perpinyà, que durant l'imperdonablement interminable acte d'ahir Maurice Halimi, adjunt a l'alcalde de Perpinyà, Jean Paul Alduy, va anunciar que està previst que s'entregui a finals del 2010. Bona part dels 8,3 milions d'euros que el programa Interreg IV atorga a l'ECT estan destinats a finançar la construcció d'aquests equipaments.

Comunicació conjunta

A part de la programació que ideen conjuntament Salvador Sunyer i Domènec Reixach, actual responsable del projecte del Teatre de l'Arxipèlag, també serà comuna l'estratègia de comunicació, repartint tasques pel que fa a la confecció de programes, cartells, tríptics i un lloc web comú (www.ect-sct.com) a través del qual, a més de consultar tota la programació i la informació dels diversos espectacles que la componen, també s'hi podran visionar extractes d'espectacles i, en un futur, assistir virtualment a classes mestres de diverses disciplines relacionades amb les arts escèniques. També s'hi especifica la manera de comprar entrades de tots els espectacles.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.