El ple de Vilanova rebutja donar suport a una consulta sobre la independència

PSC, PP i ICV van impedir que prosperessin dues mocions de suport a la consulta d'Arenys de Munt

Fins dues hores abans del ple, el suport de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a una consulta popular com la d'Arenys de Munt era una realitat, però ICV va acabar desvinculant-se de la moció que havien redactat amb CiU, ERC i la CUP. Iniciativa per Catalunya va intentar canviar el contingut d'algun dels acords que es recollien en la moció abans de la sessió, però els altres grups no van acceptar el nou redactat perquè consideraven que no feia cap referència clara a la independència del país ni a la consulta. Finalment en el ple es van presentar dos textos –un de signat per ERC, i l'altre per CiU–, els quals van ser rebutjats pels vots contraris del PSC i el PP, més l'abstenció d'ICV. Les tres formacions que van donar suport a la consulta (CiU, ERC i CUP) van mostrar el seu malestar amb el canvi d'orientació de vot d'ICV, ja que la presència de tots els regidors de CiU hauria fet que prosperés la proposta, sense témer el vot de qualitat de l'alcalde, com ha passat en les últimes mocions sobre la vegueria del Penedès i la penjada de l'estelada a l'Ajuntament per la Diada.

El primer a defensar la moció va ser el regidor d'ERC, Tomàs Álvaro, que va saludar positivament iniciatives com la d'Arenys de Munt: «Només des de la por a la llibertat es poden entendre les pressions i les amenaces que s'han exercit per part de grups de caràcter feixista i, el que és més greu, des del mateix govern de l'Estat. És una mostra de la baixa qualitat de la democràcia espanyola.» Per la seva banda, la líder de CiU, Neus Lloveras, va dir que el seu grup donaria suport a l'entitat vilanovina que volgués tirar endavant una iniciativa com aquesta. Des de la CUP, Quim Arrufat va fer un dels discursos més passionals per mostrar el seu suport a les dues mocions: va remarcar que «s'està escrivint la història», que si el país ha avançat ha estat per la força popular i no pas per les lleis de l'Estat espanyol, i va lamentar que des del PP i PSC es definís la consulta d'Arenys de Munt com una «comedieta» i com una «errada», respectivament.

I és que des del PSC i el PP es va apel·lar al respecte a l'estat de dret i a les lleis aprovades democràticament per rebutjar les dues mocions: «L'Ajuntament no pot fer consultes que no siguin estrictament municipals», va argumentar el portaveu socialista, Juan Luis Ruíz, que considera la consulta d'Arenys de Munt un error «dels qui defensen la independència perquè donen joc als qui neguen l'autogovern a Catalunya. El portaveu del PP, Santi Rodríguez, va criticar el discurs de la CUP i va apel·lar a «no caure en errors com els de fa 70 anys, que van enfrontar catalans contra catalans, espanyols contra espanyols i famílies entre elles». Rodríguez es va mostrar sorprès que ERC i, inicialment, ICV donessin suport a una consulta popular, quan «fa tres mesos que hi ha sobre la taula 10.000 signatures que demanen una consulta popular sobre el tancament de la gossera municipal, un servei que sí que és responsabilitat directa del consistori, i no ha prosperat». Tot i el rebuig del ple, l'entitat Desperta! ha anunciat la seva intenció de tirar endavant una consulta sobre la independència. No ho volen fer sols, sinó que han fet una crida per crear una plataforma d'entitats i particulars que impulsin la iniciativa, amb el suport de la plataforma d'Arenys. (Més informació, a la secció de Política, planes11, 12 i 13).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.