de set en set

Tres disbarats del nostre temps

Lleis, reglaments i ordenances són per complir-los fil per randa; en cas contrari, qui els ha establert queda deslegitimat i és la riota dels infractors

Les idees tenen conseqüències, i les idees equivocades tenen conseqüències nefastes; especialment en la gestió pública, ja que els detentors del poder solen preferir negar les evidències a reconèixer els errors. Un argument o una excusa recurrents, quan es parla de qualsevol problema social endèmic, és que no hi ha solucions policials. Bé, doncs per què estem mantenint policies? A nivell metafísic és cert que cap policia no podrà eradicar la propensió humana a fer el mal; però això no vol dir que no hàgim de lluitar-hi. Ni la violència gratuïta ni la prostitució al carrer acabaran abocant-hi policia, però tampoc fent divagacions gratuïtes sobre les seves causes. Aquesta és la idea més malèfica: pensar que el mal no existeix, o que existeix per culpa dels qui intenten impedir que es propagui. Una altra idea que circula molt és que tot el que no està prohibit explícitament està permès. A veure, som humans des d'abans que inventéssim l'Estat i les lleis positives, el bé i el mal són anteriors a tot això, i la nostra capacitat per distingir-los no té res a veure amb l'ordenament vigent i fins i tot pot ser-hi contrària. No fa falta que la Constitució o l'Estatut tractin explícitament del canibalisme o de l'esclavitud perquè sapiguem a què atenir-nos. Finalment, una tercera ximpleria: l'ordenança és pedagogia, fins i tot un alcalde ho ha dit. No: lleis, reglaments i ordenances són per complir-los fil per randa; en cas contrari, qui els ha establert queda deslegitimat, i és la riota dels infractors. Els suggeriments morals i l'orientació de l'opinió n'han de quedar exclosos; el codi serveix per establir els límits que no es poden traspassar, no per fer-nos guanyar cap cel laic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.