Argentona es desmarca i triarà un dia propi per fer la consulta sobre la independència

Veïns i entitats creen una plataforma que s'encarregarà de tirar endavant el referèndum, que de moment, no té data

Mig centenar de persones van respondre ahir al vespre a la crida que tres entitats argentonines –Centre d'Estudis Argentonins, Natura i Societat Civil– havien fet després de recollir l'encàrrec del ple municipal, que va aprovar una moció de suport a la consulta d'Arenys de Munt i que encoratjava les associacions de la vila a plantejar-se l'organització d'un acte semblant. L'assemblea va servir per crear la plataforma Argentona pel Dret a Decidir amb l'objectiu de tirar endavant la proposta. Tot i que encara no hi ha data per celebrar el referèndum independentista, els promotors afirmen que serà aviat i dins d'aquest any, però el que sí que tenen clar és que la consulta no es vol fer coincidir amb la que es proposa des d'entitats com Decidim.cat pel 13 de desembre. «Serà impossible repetir el que va passar a Arenys de Munt, però si som el segon o tercer poble que ho fa, tindrem més ressò», van comentar. Una data possible que es va posar sobre la taula amb ànim de provocar va ser la del 20 de novembre.

Un dels portaveus, Oriol Bassa, destaca la importància que una vila políticament «moderada», també impulsi iniciatives com aquesta.

Els promotors de la consulta volen imitar al màxim la que es va fer a Arenys de Munt i no descarten demanar un espai municipal com ara el Saló de Pedra per fer el referèndum i, de retruc, «col·lapsar la justícia» amb més recursos. De moment, ja han anunciat que la setmana vinent es reuniran amb els organitzadors de la consulta sobre la independència d'Arenys perquè els assessorin.

Suport comarcal al PSC

t.m

La direcció comarcal del PSC del Maresme ha fet pinya al voltant dels seus regidors a l'Ajuntament d'Arenys de Munt després que la seva portaveu, Rosa Albiol, declarés que no se senten còmodes dins el govern local dies després de la consulta independentista. El primer secretari de la formació, Santiago Fontbona, va confirmar ahir que la relació entre el seu grup i els independents d'Arenys de Munt 2000 «no és la millor». Tot i això, va donar la raó a Albiol quan assegura que, si s'ha de prendre una decisió, «ni serà ara, ni en cap cas com a conseqüència del referèndum, sinó més aviat per desavinences en la gestió municipal». Tot i això, el debat sobre la permanència o no del partit al govern arenyenc s'ajorna fins a l'assemblea prevista pel mes d'octubre. Per Santi Fontbona, «el PSC d'Arenys de Munt ha estat coherent en tot moment».

Arenys de què?

e.ferran

El veïnatge dels dos Arenys ha comportat algunes confusions arran de la consulta independentista. Començant per alguns mitjans que posaven el nom d'Arenys de Mar com a lloc de cita a les urnes. Aquest fet ha provocat, segons l'alcalde d'Arenys de Mar, Ramon Vinyes (PSC), que alguns empresaris del poble li hagin fet arribar missatges mostrant la seva preocupació pels efectes negatius que podria tenir això per a les seves vendes. «No estic parlant que hi hagi un boicot, però, als qui venen fora de Catalunya, no els ajuda saber que ets del poble que se'n vol anar d'Espanya», hi afegeix Vinyes. Segons va explicar, només han estat un parell d'empresaris els que li han fet aquest comentari, mentre que a Arenys de Munt creu que deuen ser més els qui pensen o es troben en aquesta situació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.