opinió

Promoure el sector enogastronòmic

El passat 24 de juliol, el Consell de Ministres aprovava el pla de promoció internacional de turisme enogastronòmic, amb una dotació de nou milions d'euros. Sens dubte, una bona notícia per al sector gastronòmic: promoure el nostre gran potencial gastronòmic per tal d'atraure més turisme i de més qualitat és una bona idea i se'ls ha de felicitar sense reserves. Aquest pla de promoció es basa en tres eixos: el pla de màrqueting del turisme enogastronòmic; el I Congrés Europeu sobre Turisme i Gastronomia, i el club de producte turístic Saborear España. El primer vol donar a conèixer la gastronomia de l'Estat a Europa, Amèrica i Àsia. El segon eix és l'organització d'un congrés que se celebrarà íntegrament a Madrid i on s'anirà de bracet amb la Real Academia de Gastronomía. El tercer punt vol crear un club que es dirà Saborear España, l'objectiu del qual és ser un «club de producte» com a punt d'atracció de turisme aprofitant el bon reconeixement gastronòmic que es té en aquests moments, diversificar l'oferta, apostar per la qualitat i desestacionalitzar l'activitat.  Nou milions d'euros (mil cinc-cents milions de les antigues pessetes) per a la promoció turisticogastronòmica, en aquests moments de crisi, demostren un esforç considerable del govern d'Espanya i, sobretot, la sensació que creuen i donen suport a l'esforç que els últims trenta anys s'ha fet des del sector: les millores en establiments, en formació, en producte i amb el productor, en tècniques de cocció, etc. M'estranya, però, no haver llegit cap notícia sobre el tema en cap mitjà català; em sobta que cap dels coneguts companys de professió amb els quals he parlat no en sàpiguen res, i m'amoïna imaginar que els diferents congressos gastronòmics que s'han fet a l'Estat –fora de Catalunya– aquest darrer any hagin estat deficitaris i ara, els seus reials organitzadors tinguin un nou i important repte –però amb la tranquil·litat de fer-ho amb diner públic–. En efecte, l'Estat espanyol té tres dels cinc millors restaurants del món. A Catalunya, a Girona, a menys de 50 quilòmetres de distància, hi ha els que s'han triat com a primer i cinquè millors restaurants del planeta. A menys d'una hora tenim tres restaurants (aviat quatre) amb tres estrelles Michelin cada un, un gran ventall de restaurants que en tenen una o dues i, a més, una xarxa inacabable d'establiments familiars amb una cultura gastronòmica increïblement rica.  I tot i això, no em queda clar quants d'aquests milions que ha aprovat el Consell de Ministres ens arribaran als empresaris catalans del sector. Ho han negociat a consciència els responsables del DAR o del DIUE de la Generalitat? Hi ha prevista cap partida econòmica per a algun congrés gastronòmic que es faci a Girona o Catalunya? El sector de la restauració i l'hostaleria és un dels que està notant amb més força la crisi econòmica: sortir a dinar o a sopar fora és una de les primeres coses que es deixa de fer, i si se surt, es redueix la despesa. El patrimoni d'un sector de prestigi construït amb esforç necessita un suport per part del sector públic i també per part dels ciutadans. Però ja que el Consell de Ministres ja ha posat 9 milions d'euros sobre la taula, faríem bé exigint a la Generalitat i els diputats catalans al Congrés que s'assegurin que les empreses catalanes no quedin bandejades d'una iniciativa tan important quan més ho necessiten.

*Vicepresident de l'Associació d'Hostaleria de Girona i Radial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.