Els tècnics de l'Ok Lliga confien que les noves normes potenciaran l'espectacle, però temen que els àrbitres no apliquin bé els criteris

L'hoquei sobre patins està trasbalsat perquè demà comença l'Ok Lliga i després de l'aperitiu de la supercopa d'Espanya es podran començar a tastar les virtuts d'aquest nou reglament híbrid de l'hoquei sobre patins, el futbol sala i l'handbol i a criticar-ne els defectes o les omissions en l'aplicació, el gran cavall de batalla segons el col·lectiu d'entrenadors. En general, els tècnics tenen força clar que les mesures potencien l'espectacle però són veritablement reticents perquè no acaben de confiar en l'eficiència del col·lectiu arbitral per dur-les a terme. O almenys en tot el col·lectiu arbitral. Això sí, recalquen que cal paciència per adaptar-se tots plegats en el context d'una lliga sense play-off perquè no hi ha prou calés en què tots els punts tenen exactament el mateix valor des de la primera jornada.

Esperen que les privacions de contacte entre els jugadors se saldin amb les faltes d'equip que condueixen a les faltes directes per evitar que, com va passar amb el reglament anterior, tot quedi en paper mullat, amb un grapat de bones intencions que no serveixi per eradicar els destralers i preservar els virtuosos del patí i l'estic.

La bola és ara a la teulada dels jugadors, tècnics i àrbitres, que han de recórrer tots junts un camí que a hores d'ara sembla feixuc cap a l'estabilització per revitalitzar un esport que veritablement trontolla i que necessitava un canvi. El que es qüestiona en molts casos és si calia que aquest canvi fos tan radical i no s'hauria pogut dur a terme de manera progressiva. D'altres defensen aquesta metamorfosi accelerada perquè ja feia massa temps que res no es movia i creuen que la millora de l'espectacle farà cicatritzar les trompades inicials. Sigui com sigui, ha arribat el moment de comprovar si les mesures tenen efecte i l'Ok Lliga, la millor lliga del món plena de jugadors catalans, recupera terreny quant a públic i quant a poder mediàtic a pesar de la crisi econòmica que assota amb força els clubs. Teòricament, doncs, els bons seran ara més bons i els petits hauran de reconsiderar la seva estratègia i adaptar-se.

1. Creu que les noves normes potenciaran l'espectacle? 2. Quina creu que tindrà més incidència en el joc? 3. Quin dels apartats complicarà més l'existència als àrbitres?

Ferran Pujalte
Tècnic del Barça
1. Representa que han de servir per potenciar el joc d'atac. De moment, els únics que ho hem viscut som nosaltres i el Vic en la supercopa. Quan ho visquin la resta d'entrenadors ja veuran el què.
2. El criteri arbitral. El que miri els dos vídeos de la supercopa veurà que són totalment diferents. És un altre esport. S'han de posar d'acord.
3. Els àrbitres no haurien de poder consultar a la taula el nombre de faltes perquè això no els condicioni. El que han de fer és mirar vídeos per rectificar.
Ferran López
Tècnic del Noia
1. No perquè hi ha massa criteris a decidir per l'àrbitre. No està ben explicat, ni ningú està prou preparat. A la supercopa ja s'ha vist. S'allargaran els partits i això no beneficia la televisió. De fet, per televisió la bola no es veu bé.
2. Les faltes, ja que moltes són absurdes en un esport sobre patins. En positiu, la superioritat numèrica.
3. La llei de l'avantatge. No està gens clar com l'aplicaran. També les faltes greus. El titular seria: «Ens han canviat l'hoquei.»
Marc Siscart
Tècnic del Shum Maçanet
1. Sí en termes generals, sempre que s'apliquin amb rigor. De fet, l'anterior reglament ben aplicat ja hauria funcionat.
2. El power play, la superioritat numèrica. L'ansietat del que té superioritat s'anirà corregint.
3. Els 45 segons, la passivitat. No cal córrer gaire per veure que els àrbitres no ho poden controlar i que necessitarien ajut extern. Els criteris arbitrals són un problema perquè si ja els catalans tenen dificultats, més encara en tindran els àrbitres de fora. La preparació ha estat totalment insuficient.
Josep Lluís Delriu
Tècnic del Vilanova
1. No ho sé. Estem a l'expectativa. Per una banda el pot potenciar perquè premia el joc d'atac i hi haurà més gols. Per una altra, amb menys contactes es perd intensitat.
2. No permetre contactes dins del quadre i els nous penals, en els quals el porter no es pot moure fins que el jugador toqui la bola. Hi haurà més gols.
3. Totes. Ja veurem si tots apliquen el mateix criteri. Hem tingut poc temps per assumir les regles i la feina dels àrbitres és més complicada.
Albert Folguera
Tècnic del Lleida
1. En general, no. Massa coses a l'hora. L'hoquei és un esport de contacte ben entès i és molt difícil no xocar amb uns patins posats. Hi ha massa coses a criteri dels àrbitres.
2. El power play i les faltes acumulatives. Mai no tens el partit controlat com fins ara perquè et poden marcar en una falta directa. Això sí que també ho hauria aplicat.
3. La voluntarietat dels peus. No hauria de ser penal dins de l'àrea. Defenso els àrbitres perquè només els dificulten la seva feina.
Israel Umbert
Tècnic del GEiEG
1. Fins ara hi ha hagut més gols, però no més espectacle. He vist el mateix de sempre. Estem en plena adaptació. Fins ara els porters suposaven un 70 per cent d'un equip i ara ja representen el 80.
2. El fet que hi hagi més faltes directes i més penals. Es pot remuntar en qualsevol moment.
3. Les faltes d'equip. Els criteris no estan gaire unificats. Hi ha àrbitres que s'han estat preparant bé i d'altres que no tant. A Girona, han vingut diversos àrbitres de la territorial a veure els partits.
Ricard Muñoz
Tècnic del Vilafranca
1. Sí, però caldrà veure quin tipus d'espectacle, si el que donem amb el joc o amb l'aplicació de les normes. Feia falta un canvi, però potser és excessiu. Després de veure el mundial, aplicant bé l'anterior reglament ja en feien prou.
2. Tocar la bola amb els patins. És una norma molt subjectiva que pot tenir molta influència.
3. Els peus, i en general, el criteri. El cert és que hi ha poca confiança en els àrbitres i se'ls carrega de molta responsabilitat.
Juan Copa
Tècnic del Cerceda
1. Estic convençut que sí. L'acumulació de faltes provocarà que els equips en facin menys, hagin de patinar més i també lògicament comportarà més desgast en els jugadors.
2. Totes. L'hoquei sobre patins canviarà molt. Canviar el porter per un jugador de pista ho hem provat, però només s'utilitzarà en situacions límit per intentar remuntar.
3. Per exemple el passiu o les faltes d'equip, que en partits ajustats tindran molta importància.
Carlos Gil
Tècnic del Liceo
1. Sí, crec que sí. Estan pensades precisament per això, tot i que han d'evolucionar en la seva aplicació.
2. El power play. És un avantatge substancial per al conjunt en superioritat numèrica, tot i que de vegades també marca l'equip en inferioritat.
3. Totes les normes els compliquen la feina perquè han d'estar pendents de moltes coses. Hem de col·laborar amb els àrbitres tots plegats. He de dir, però, que vam jugar un torneig a Portugal i que el nivell d'aplicació aquí és superior.
Diego Mir
Tècnic de l'Alcoi
1. Hi ha d'haver més espectacle però no sóc massa favorable al canvi perquè els porters cada vegada tindran més importància. I el seu pes específic hauria de tendir a ser similar al de la resta. Jo hauria fet força més grans les porteries i prou.
2. La rigorositat arbitral, que pot decantar un partit. Si abans el criteri era clau, ara ho serà més.
3. Les faltes. S'accentuarà el que fins ara passava: tant el local com el visitant consideraven que els havien robat el partit.
Alejandro Domínguez
Tècnic del Reus
1. Sí, sense cap mena de dubte. Però hi ha massa normes noves juntes i hauria estat millor un procés més lent. Ho dic tant pels jugadors, tècnics, àrbitres i públic.
2. Les faltes d'equip. És el punt més crític. Condicionaran la tàctica individual i col·lectiva, en atac i en defensa.
3. Precisament les faltes. Està bé que els àrbitres tinguin molt de poder però no que sigui un poder tan subjectiu. Al meu equip els he dit que assumim les faltes directes. No vull que surtin amb por.
Mateu de Ramon
Tècnic del Tenerife
1. Ja veure'm què passarà. Sobre el paper és positiu i beneficia l'espectacle. Però l'anterior reglament també pretenia beneficiar-lo. Hem de veure si tots els àrbitres són capaços de mantenir el criteri en totes les pistes.
2. Moltes. Definir què és un bloqueig. O com interpretaran la intencionalitat de tocar la bola amb el patí.
3. Amb pavellons amb marcadors només en un costat, serà difícil que controlin la passivitat sobre el temps orientatiu de 45 segons.
Quim López
Tècnic del Vic
1. Crec que sí, que potenciaran el joc d'atac i l'espectacle i protegiran els jugadors més tècnics. També penso que comportaran més patí i més desgast.
2. El tema de les faltes, dels cicles de 10 i de 5. L'adaptació ens costarà a tots i sobretot als àrbitres.
3. Precisament aquesta de l'aplicació de les faltes d'equip. La passivitat també, perquè l'àrbitre no té prou elements per controlar el temps orientatiu que marca el reglament.
Francesc Sucarrats
Tècnic del Blanes
1. Sí, segur que sí. La sensació global és agradable i en els amistosos el públic ha quedat content.
2. Totes tindran incidència i esperem que sigui en el joc i no en els criteris arbitrals. Estem a l'expectativa. Jo hauria estat més partidari d'una aplicació progressiva en 4 anys.
3. La interpretació dels peus i les faltes d'equip. Hem de tenir paciència. El que em sap greu és que vam oferir als àrbitres de la vora venir als entrenaments per treballar plegats i no van venir.
Joan Carles
Tècnic de l'Igualada
1. Sí. Tinc un sentiment molt positiu tot i que em preocupa que els àrbitres apliquin bé el reglament. Si no, ja hi tornarem a ser. Els hem de protegir.
2. Les faltes, els contactes i els cops d'estic han de ser faltes. S'ha de potenciar els jugadors tècnics. Els defenses han d'estar molt bé físicament i patinar bé.
3. Tot el conjunt. El reglament no ha de tenir possibles interpretacions. Hem d'ajudar els àrbitres, protegir-los i vigilar-los perquè millorin.
Ivan Tibau
Tècnic del Lloret
1. És difícil. Esperem que sí. La pretemporada ha estat dura, però a poc a poc hem anat millorant. És clar que l'objectiu és potenciar l'atac per sobre de la defensa. No hem de tenir por i si alguna cosa no funciona, s'haurà de replantejar.
2. Totes tenen incidència. La prohibició de tocar la bola amb els patins és difícil d'aplicar perquè l'àrbitre ha d'interpretar si hi ha intencionalitat.
3. La norma de tocar la bola amb els patins. Els àrbitres tindran molt de poder i n'han de ser conscients.

Desapareix la groga.

Les faltes greus se sancionaran amb targeta blava, que suposarà una falta directa i que l'equip infractor quedi amb un jugador menys durant dos minuts o fins que el contrari faci un gol.

Tres blaves, una vermella.

Aquesta vermella suposarà que l'equip quedi en inferioritat durant 4 minuts o fins que encaixi un gol.

Mal comportament a la banqueta.

Se sancionarà amb vermella, a excepció dels jugadors, que només veurien la blava.

La falta directa, més a prop.

S'avança dos metres i se situa centrada a la porteria. El jugador podrà acostar-se o tirar a porteria. El penal serà directe i el porter no es podrà moure fins que el jugador toqui la bola.

S'introdueix el joc passiu.

És a dir, que si l'àrbitre considera que un equip no vol atacar o perd temps, amb un temps orientatiu de 45 segons, aixecarà els braços i aquell equip tindrà cinc segons per tirar a porteria.

Canvi de porter.

En els últims 5 minuts es podrà canviar el porter per un jugador de pista.

Zona de protecció.

Es redueix la zona de protecció del porter, que a més podrà posar el genoll a terra durant una acció de joc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.