Balagueró i Plaza presenten «Rec 2» com un homenatge al cinema fantàstic

La pel·lícula, que va obrir ahir el Festival de Sitges, s'estrena avui a les sales comercials

El final de Rec deixava enigmes oberts que convidaven a una seqüela (i potser també a una preqüela) per respondre què havia infectat un edifici de l'Eixample barceloní i l'havia convertit en un espai terrorífic. Els desenvolupaments argumentals també podien haver estat diversos, però Balagueró i Plaza han optat per continuar en la direcció que apuntava el final del film: una possessió demoníaca. A partir d'aquí, Rec 2 n'és ple, de referències còmplices a les pel·lícules de dimonis i exorcistes. Tot i que continua jugant amb suports i textures d'imatge, amb el pretext que els GEO que entren a l'edifici per «netejar-lo» duen incorporada una càmera que ho ha de gravar «tot», la pel·lícula es fa menys inquietant i més previsible que la primera, on un espai s'havia transfigurat en un escenari terrorífic sense que l'espectador sabés el perquè. A la seqüela, la càmera continua movent-se de manera agitada creant una relació molt física amb els cossos, que hi mantenen una lluita més virulenta. Hi ha, certament, més acció i més espants. També més humor, de manera que Balagueró va comentar que es preocuparia si, a més de passar por, els espectadors no riguessin: «No és una pel·lícula que es prengui seriosament a si mateixa.» També més sang i més caps que exploten, un fet que va provocar aplaudiments entre el públic assistent a la primera sessió de la 42a edició del festival. També es va aplaudir el moment en què, des de les tenebres, reapareix la reportera televisiva interpretada per Manuela Velasco.

Per què han fet aquesta seqüela Balagueró i Plaza? Diuen que només han volgut fer una pel·lícula perquè els espectadors s'ho passin bé. L'èxit de Rec, però, també va obrir la porta a la seqüela. Veient que la porta s'obria de bat a bat, Julio Fernández, al capdavant de la Fantastic Factory de Filmax, va empènyer els directors cap a la realització de Rec 2. Ahir a Sitges, el productor feia números amb vista a l'estrena d'avui a l'Estat espanyol: «La pel·lícula està comprada a tots els països del món. Però els distribuïdors demà estaran pendents de com funciona al país on s'ha produït. Aquest cap de setmana és molt important.» Hi haurà Rec 3? El final de Rec 2 ho permet, però, Julio Fernández dixit, dependrà de com funciona en taquilla. I de si Balagueró i Plaza volen fer-la.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.