Els musulmans de la Pau pacten resar els divendres al poliesportiu de Montigalà

Llefià es queixa de l'ús de la mesquita durant el ramadà i Artigues aplaudeix el col·lectiu pakistanès

Des de fa un parell de setmanes, la comunitat musulmana del barri de la Pau utilitza el poliesportiu de Montigalà per resar els migdies dels divendres, la jornada en què es concentren més fidels. Això ha estat possible després que l'associació Amics hagi arribat a un acord amb la Federació Catalana del Discapacitat, que gestiona aquesta instal·lació esportiva.

El president d'Amics, Abdelkrim Latifi, agraeix la predisposició de l'entitat que representa els discapacitats físics i assegura que s'ha obert una línia de col·laboració entre els dos col·lectius que a mitjà termini pot derivar en la participació de la comunitat musulmana en algunes activitats esportives. Per la seva banda, el director del poliesportiu de Montigalà, Josep Maria Ripollès, subratlla que ningú com la federació que representa «entén els problemes dels col·lectius que en un moment donat se senten discriminats» i assegura que les oracions dels divendres «s'estan realitzant en absoluta harmonia».

On també sembla que regna l'entesa és al barri d'Artigues, on la comunitat pakistanesa ja fa ús de l'oratori del carrer Santiago. L'associació de veïns del barri ha expressat públicament: «La nostra satisfacció pel comportament cívic demostrat pels usuaris de l'oratori» i, fins i tot, ressalten: «Han fet cas d'algunes recomanacions que els hem traslladat, com la col·locació de prestatgeries per a les sabates o la instal·lació de papereres.»

Pascual Lencina, un veí que té el seu habitatge just davant de l'oratori, admet que quan es va assabentar que allà s'obriria una mesquita va manifestar la seva opinió «absolutament contrària», però ara, segons explica: «Fins i tot els he felicitat per la seva actitud.» «No han creat mai cap molèstia ni hem vist les aglomeracions que ens temíem», assenyala. L'AV d'Artigues també agraeix «la forma d'actuar dels regidors Ferran Falcó i Josep Pera, i dels seus col·laboradors, perquè l'obertura de l'oratori fos ben vista pel veïnat».

Si a Artigues la celebració del ramadà s'ha fet sense generar cap queixa veïnal, la situació a Llefià ha estat ben diferent. Els veïns del carrer Àsia, on està situat l'oratori, denuncien que la comunitat musulmana de la zona ha llogat un local adjacent i que l'ha fet servir sense els pertinents permisos municipals. Asseguren, a més, que durant el ramadà s'hi ha cuinat, una pràctica que la Guàrdia Urbana ha mirat de constatar en tres ocasions sense que trobés cap element que així ho denotés. Abdessalam Benajiba explica que el lloguer del local s'ha fet mentre ell era de vacances i que ha coincidit amb un procés de renovació de la junta que gestiona l'oratori. Tot i això, s'ha compromès a treballar amb l'Ajuntament per adaptar aquests espais a la normativa i també a fer una reunió amb els veïns de la zona «per evitar que es trenqui la bona relació que sempre ha existit».

El regidor de Ciutadania i Convivència de l'Ajuntament de Badalona, Josep Pera (CiU), recorda un cop més que la política que se segueix des de la seva àrea «és la d'autoritzar el culte en aquells locals que estiguin adaptats per a aquesta activitat i que sobretot compleixin la llei». «Les normes són per a tothom i s'han de complir», sosté. Pera també celebra l'acord entre la comunitat musulmana de la Pau i la Federació Catalana del Discapacitat.

Oratoris pendents de precintament

Si la normativa és igual per a tothom, com assenyala l'Ajuntament, les associacions de veïns d'Artigues i Sant Roc es pregunten per què no es fan complir a la comunitat gitana, que té oberts alguns centres evangèlics que generen molèsties. El regidor Josep Pera assegura que a tots els locals que fa anys que funcionen se'ls dóna un marge perquè facin les obres oportunes, com és el cas de les esglésies evangèliques dels carrers Simancas i Primavera. En el cas del centre de Marquès de Montroig, el regidor de Ciutadania i Convivència anuncia que difícilment es podrà legalitzar i que ja es treballa per trobar-hi una alternativa. Allà no podran continuar. Respecte del local de Simancas, un dels més concorreguts, el Consorci Badalona Sud s'implicarà d'ara endavant en la part educativa d'alguns usuaris, sobretot la canalla.

Pera també ha anunciat que de manera imminent l'Ajuntament precintarà un centre musulmà del carrer Primavera i un altre d'evangèlic del carrer Covadonga, atès que són de recent obertura i que no tenen els permisos pertinents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.