Telefónica impedeix que els tècnics de Mataró desmantellin part de l'antena

L'Ajuntament demanarà ara una ordre judicial per poder-hi accedir i evitar la sanció de 1.000 euros

Com era previsible, els tècnics municipals no van poder ahir accedir a les instal·lacions de Telefónica per executar la sentència judicial i desmantellar els equips del sistema UMTS de l'estació base de telefonia mòbil que hi ha a la teulada de l'edifici. De fet, aquesta circumstància ja es va comunicar a l'Ajuntament per telèfon abans-d'ahir. Arran d'aquest contratemps, l'únic que es va poder fer és aixecar acta d'aquest fet i, juntament amb un altre decret que es va elaborar, enviar-ho al jutjat contenciós administratiu número 12 de Barcelona per demanar una ordre judicial.

La quarta tinenta d'alcalde i responsable de l'àrea de Llicències, Alícia Romero (PSC), ja va admetre que aquesta actitud no és nova per a l'Ajuntament, ja que les operadores, i sobretot Telefónica Móviles, posen molts impediments a l'hora de poder accedir a les seves antenes i comprovar si tot està en regla. «Molt ràpida a l'hora de respondre i fer els tràmits no ho és», va afegir-hi Romero. El que de moment es desconeix és si aquest entrebanc pot afectar el termini que la jutgessa havia posat –deu dies– perquè es retiressin els elements de l'estació base de telefonia que funcionaven sense llicència i, sobretot, si continua l'amenaça d'haver de pagar 1.000 euros de multa si no es compleix. Una sanció que hauria d'assumir el funcionari responsable o, en última instància, el mateix alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, de la seva butxaca.

L'Ajuntament ja havia ordenat a Telefónica Móviles, a través d'un decret, la retirada d'aquests elements i va sancionar-la amb 600 euros. Una multa que la magistrada del TSJC no considera que sigui prou contundent i vol que ara se la sancioni amb una quantitat més elevada.

Una sentència «contundent»

L'advocat de la veïna que va interposar la denúncia als jutjats, David Izquierdo, i expert en contenciosos contra antenes, no amaga que la sentència que ha emès el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és «contundent» i poc habitual. Però si bé per Izquierdo els criteris de la magistrada són «clars i demolidors», per la regidora Alícia Romero la resolució és contradictòria. Sobretot si es comparen amb altres conflictes amb antenes de telefonia mòbil. En aquest sentit, recorda que en un altre afer es va multar Telefónica amb 3.000 euros per la mateixa qüestió i que aleshores la justícia va determinar que la sanció s'havia de reduir a 600 euros. Sigui com sigui, l'Ajuntament, a banda de retirar el sistema UMTS de l'antena, ha d'obrir un expedient sancionador contra la companyia per les dues infraccions detectades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.