TAEKWONDO

Terra de lluitadors

Primer mundial absolut per als empordanesos Joel González i Javier Marrón

Aquest 2009 viuen junts l'experiència a l'elit, interns al CAR de Sant Cugat

El rosinc Mario Aguilar espera la seva oportunitat al CAR de Múrcia

3
GIMNASOS
Els taekwondistes empordanesos de més alt nivell s'han format al Tae Sport, el Joan's i el Jan Su.

No són dos, sinó tres. Marrón (25 anys) és el més experimentat, Joel González (20), amb el món al seus peus, i Mario Aguilar, intern al CAR de Múrcia (18), el més petit que espera la seva gran oportunitat. Els dos primers han coincidit aquest any per primer cop al Centre d'Alt Rendiment de Barcelona, on enguany hi ha aterrat González, procedent de Múrcia, on va créixer com a taekwondista al llarg dels dos anys anteriors. Tots tres són empordanesos i estan entre els millors del país. «És curiós –diu Joel–, tots tres som d'allà dalt i cap ha sortit del mateix gimnàs.» Ell s'ha fet en el Tae Sport de Vilafant; Marrón, en el Jan Su de Figueres, i Mario Aguilar, en el Joan's de Roses. Tres centres de difusió d'aquest esport olímpic que han generat els millors de la demarcació en aquesta modalitat els últims anys.

Ara, els tres mosqueters del taekwondo gironí truquen a l'elit. El més petit de tots, el rosinc, espera la seva oportunitat treballant a l'ombra. Els admesos per l'elit espanyola ho fan conjuntament en el marc del CAR de Sant Cugat. Dinen i s'entrenen junts. Marrón és l'expert, González és l'acabat d'arribar. Tots dos, sense cap dubte viuen el seu gran any. Debuten en un mundial absolut, amb grans esperances i, curiosament, amb un desig comú: tenir sort en els emparellaments.

Javier Marrón s'ha guanyat la selecció a pols. Combatent de la categoria dels 63 quilos, el figuerenc ha mantingut una pugna de mèrits amb José Luis Méndez. Enguany Marrón ha aconseguit la seva tercera medalla d'or en el campionat d'Espanya i ha excel·lit en els oberts d'Andorra, París i Las Vegas (EUA). Una tercera posició en l'obert Britànic l'ha empès directament cap al seu primer mundial absolut, el gran triomf després de cinc anys d'intens treball físic i tècnic al CAR de Sant Cugat. «Vaig al mundial per primer cop, però tinc experiència. Cada cop hi ha més nivell, però si hi anem és perquè també en tenim, de nivell.»

Més posat en els seus competidors –Joel González és més inexpert però més coneixedor de la realitat de l'elit mundial– constata l'esclat de nous centres que generen figures. «Corea, Turquia i l'Iran eren els clars dominadors fa uns anys. Ara el nivell és molt més alt, com es va veure a Pequín. Els europeus, sobretot, hem millorat molt», assegura.

Campió del món universitari i estudiant de criminologia

L'esclat de Joel González –a final de setembre va fer 20 anys– cal buscar-lo el març del 2008, en les jornades preolímpiques anomenades Good Luck Pequin, en què va pujar al podi en un torneig que servia de test amb vista al Jocs de Pequín. El lluitador de Vilafant, però, feia molt de temps que actuava a l'ombra, i llavors ja feia més d'un any que estava intern al CAR de Múrcia, drecera per a l'entrada al centre de Sant Cugat. Amb setze anys era lluny de casa, una experiència que encamina molts aspirants a culs de carrer. González Bonilla, format al Tae Sport de Vilafant, ha après a encarrilar-se acadèmicament, va començar a estudiar empresarials a Múrcia i ara ja ha virat cap a la criminologia. «No he acabat de deixar empresarials, però ja veig que haig de decantar-me per la criminologia a la UAB», explicava apassionat novament pels apunts. Després d'aquella experiència reeixida a Pequín, va disfrutar del seu primer europeu absolut. Es vivia al mes d'abril. Molt ambiciós d'entrada, va marxar de Roma havent accedit fins als quarts de final. Tres mesos més tard va guanyar el títol de campió del món universitari a Belgrad. Ja el 2009, reconegut com el gran dominador de pes mosca, va dominar els campionats estatals absoluts d'Ourense, en què va ser escollit el millor competidor del campionat. A Ourense, Marrón es va enfilar a dalt de tot del podi en el pes gall. La rosinca Anna Jorquera, allunyada ara de l'alta competició, era tercera en pes mitjà. Més empordanesos a dalt de tot. La gràfica de Joel González continua en línia ascendent: campió en la copa del Mediterrani, en l'obert d'Espanya d'Alacant i cinquè per equips en la copa del món de Bakú, han farcit més el seu currículum al llarg del 2009. Dinamarca l'espera.

Bascos, gallecs i catalans, la base ferma dels dos combinats estatals

La federació espanyola va fer pública la llista de convocats per al mundial de Copenhaguen (del 14 al 18 d'octubre). Dels setze escollits, quatre són gallecs: Estefanía Hernández (-62 kg), Rebeca Mariño (-53 kg), José A. Carregal (-68 kg) i Andrea Rica (-57 kg); tres són bascos: Jon Garcia (-87 kg), Mikel Bernal (-87 kg), Elaia Torrontegi (-43 kg), i tres més, catalans: Joel González (-58 kg), Javier Marrón (-63 kg) i Leyre Matute (-67 kg). Els altres sis procedeixen de Madrid: Cristián Seijo (-74 kg) i Sandra Lorenzo (-73 kg); les Canàries: Nicolás García (-80 kg), Adrián Cifuentes (-54 kg) i Rosana Simón (+73 kg), i completa la llista la balear Brigitte Yagüe (-49 kg).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.