L'infern d'arribar al paradís

Kalilu Jammeh és un gambià resident a Ribes que relata en un llibre el seu penós viatge fins a Europa. Fundador d'una associació dedicada als orfes del seu país, vol evitar més morts advertint d'uns perills desconeguts a l'Àfrica

Kalilu Jammeh té la mirada trista de qui ha vist la mort i l'ha esquivada, i les mans inquietes de qui vol fer entendre costi el que costi que no val la pena emprendre una aventura que sol acabar en fatalitat. Al llunyà poble gambià anomenat Baddibu Alkalikunda, els joves deixen passar el temps somiant en una única fita: arribar a Europa. Les seves famílies s'esforcen a reunir diners per enviar-los al Primer Món. Segons Jammeh, desconeixen les nombroses penúries que els esperen si acaben arribant-hi, en part perquè els mateixos immigrants s'afanyen a ocultar-ho. No volen semblar fracassats respecte a aquells pocs que han tingut sort i que s'afanyen a mostrar-ho fent-se construir luxoses cases que enlluernen els seus compatriotes. I a aquells que diuen la veritat i que asseguren que Europa no és allò que es pensen, no se'ls creuen.

Les dificultats

Per explicar-los les dificultats d'una travessia que no dura quinze dies com els asseguren els organitzadors dels viatges, i com, en definitiva, «arribar al paradís és un infern», Jammeh ha escrit el llibre El viatge de Kalilu. En el llibre, el gambià explica les vicissituds d'un llarg camí emprès el 2002 que va durar divuit mesos, durant els quals va recórrer el Senegal, Burkina Faso, el Níger, Líbia, Algèria i el Sàhara Occidental en condicions infrahumanes, fins que va poder arribar al continent europeu.

«Vull explicar la veritat, el que passa des de fa més de 20 anys, que hi ha mort, prostitució, que molts joves no hi arriben, que les pateres són molt, molt dures», explica Jammeh, que assegura que els joves del seu país «estan enganyats».

Jammeh va ser l'únic nen de la seva família que va poder anar a l'escola. Potser és per això que ara no amaga l'orgull que sent d'haver reunit prou diners per pagar tres mestres a Baddibu Alkalikunda. Els dos llocs de treball per als professors i la formació per als infants del poble formen part del projecte que el gambià està tirant endavant amb la posada en marxa de l'associació Save Gambian Orphans.

La filosofia de l'entitat és evitar que els joves marxin del país africà i esmercin esforços a treure profit dels recursos naturals que tenen més a mà: les terres. La dedicació especial als orfes respon a la voluntat de Kalilu Jammeh de tenir cura de molts fills d'amics seus que no van poder sobreviure al viatge emprès cap a Europa. «He vist tants morts i tants nens abandonats, que vaig dir-me a mi mateix que havia d'ajudar els infants del meu país», diu el gambià.

Treball per al desenvolupament

L'associació Save Gambian Orphans té com a objectiu desenvolupar un centre d'acollida pels infants orfes per oferir-los alimentació i educació. Per abastir d'aliments el centre d'acollida, l'entitat té previst crear una cooperativa agrícola. Per aconseguir-ho, l'associació ha enviat a Gàmbia un tractor que permetrà treballar els terrenys amb més facilitat, i que ha de fer augmentar l'ocupació i la formació als veïns. Si bé al poble de Jammeh hi ha 26 orfes, el projecte de l'entitat preveu que els beneficiaris directes i indirectes del projecte siguin unes 5.000 persones de fins a sis poblacions. «Avui en dia a l'Africa s'està abandonant la terra per anar a la ciutat, on tampoc no hi ha feina per desenvolupar-se, la qual cosa està empobrint encara més la població», explica Hermínia Nubiola, secretària de l'associació. «Volem servir d'exemple per a la societat gambiana i demostrar que amb el treball de la terra es reactiva l'economia de tota la comunitat», afegeix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.