la crònica

Carril bici polèmic

Els veïns del Pla de l'Avellà de Cabrera de Mar estan queixosos amb el nou carril bici

Poques bicicletes es veuen circular pel nou carril bici del Pla de l'Avellà. A les cinc de la tarda, l'hora punta de la sortida de l'escola, el carril bici de color gris que està marcat al centre de la vorera només l'ocupen nens que corren, pilotes, carteres amb rodes i cotxets; però de bicicletes, ben poques. M'hi fixo perquè està marcat a terra que la velocitat recomanada per anar circulant per allà és de 40 quilòmetres, però pels vianants que hi passegen està clar que no és cap problema superar a peu aquesta limitació. Els veïns d'aquest barri marítim de Cabrera de Mar estan indignats des que a l'estiu l'Ajuntament va decidir tirar endavant aquest obra.

La veritat és que les amples avingudes que tenen al Pla de l'Avellà amb cases unifamiliars a tots dos costats, i sense problemes de trànsit, no ha resolt cap maldecap als ciclistes que podien circular amb tota tranquil·litat per la zona sense tenir aquest circuit. S'hauria pogut senyalitzar el recorregut a la mateixa carretera sense ocupar la vorera que ara han de compartir vianants i algun ciclista que tingui ganes de fer una cursa d'obstacles, sobretot, en les hores punta d'entrada i sortida de les escoles. Per aquest mateix motiu els veïns ja es van queixar a l'Ajuntament abans que s'acabés l'obra, lamentant que es gastessin fins a 7.000 euros, encara que fossin subvencionats, per una actuació que no consideraven necessària. «No estem contents de veure com es llencen els calés per fer uns carrils estrets on no hi passen dues bicicletes a l'hora i, a més, que ens ocupen la vorera. Sort que no es fa servir gaire», reconeixia el president de l'associació de veïns, Antoni Abel.

El malestar dels veïns ja ve de lluny. Tot i que el barri residencial a tocar de la façana marítima ha anat guanyant en serveis al mateix temps que en nombre d'habitants, molts dels veïns es consideren cabrerencs de segona categoria. «Ens sentim maltractats pel poble de Cabrera», diu el seu president. No ho diu només ell. Sovint constata que molts veïns que baixen del poble de Cabrera a «passar les hores» voltant pel barri li comenten que el troben deixat. Fins i tot els mateixos pares i mares que porten els fills a l'escola pública del Pla de l'Avellà li han fet arribar aquesta sensació de deixadesa. «No es fa la mateixa neteja aquí que a dalt al poble ni el manteniment dels parcs infantils o dels jardins es pot comparar», lamenta Abel. El creixement del veïnat amb la darrera ampliació de fins a 200 habitatges concentra en aquest sector fins a un 30 per cent de la població de Cabrera.

Les relacions del veïnat amb l'Ajuntament han estat especialment calentes aquest estiu. El carril bici només ha estat un dels motius. L'altre, la retallada del pressupost per les festes del veïnat, que va acabar assumint l'associació, tot i que després van rebre una subvenció. «Et diuen que no tenen diners i després se sap que es van gastar fins a 300.000 euros en festes l'any passat o et fan un carril bici que ningú ha demanat. D'això se'n diu malbaratar el diner públic», critica Abel.

Abans de marxar i després de fer la volta a l'escola bressol i de primària del Pla de l'Avellà m'adono que tant jo com tots els qui trobo pel camí estem fent el circuit de bicis a peu. Una de les mares que recull el seu fill a la porta de l'escola m'explica, relaxada, mentre la seva germana petita s'escapa corrents, que sort que no hi passa ningú. Un contrasentit. Abans de pujar al cotxe veig, al final del carrer, una mare equipada de dalt a baix que marxa amb els seus fills amb bicicleta. Ningú, ningú tampoc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.