El Congrés aprova la llei que facilita el «desnonament exprés»

Es redueix a un mes el termini per poder presentar demanda per impagament

La llei de mesures de foment i agilitat processal del lloguer i de l'eficiència energètica modifica al seu torn la llei d'arrendaments urbans, la d'enjudiciament civil i la de la propietat horitzontal.

Amb aquesta nova llei, una sentència condemnatòria serà suficient per executar el desnonament en el dia i hora assenyalats, mentre que el demandant podrà condonar tot o part del deute si l'inquilí la desallotja de manera voluntària en el termini que estableixi l'arrendador, que no podrà ser inferior a quinze dies. Mitjançant la modificació de la llei d'arrendaments urbans, s'amplien els supòsits en els quals no procedeix la pròrroga obligatòria del contracte de lloguer, que té una durada de cinc anys. El propietari pot rescindir el contracte si necessita ocupar l'habitatge per a ús propi, però també per al dels seus pares, fills o cònjuge en els casos de sentència ferma de divorci o nul·litat matrimonial, sempre que així figuri en el contracte.

Amb els canvis en la llei de propietat horitzontal, s'estableix que les comunitats de propietaris poden aprovar les obres de millora de l'eficiència energètica d'un edifici sense que siguin necessàries les majories actuals, ja que bastarà amb el vot favorable de tres cinquenes parts dels veïns.

La ministra d'Habitatge, Beatriz Corredor, va assegurar ahir que amb aquesta llei «hi haurà molts més propietaris que estiguin disposats a incloure el seu habitatge en el mercat de lloguer» i s'aconseguiran habitatges «de millor qualitat i a preus més competitius, un dels problemes tradicionals del mercat».

Per la seva part, el diputat del grup d'ERC-IU-ICV Joan Herrera va afirmar que aquesta norma suposa una pèrdua de temps i garanties en el desnonament i va votar en contra de la llei en un context de crisi econòmica que fa augmentar els riscos d'exclusió social.

El preu del lloguer baixa un 10%

Llogar avui un immoble és més car que comprar-lo, si es té en compte que l'import mitjà d'una hipoteca a l'Estat espanyol se situa actualment en els 225.000 euros, fet que suposa una quota mensual que pot estar entorn dels 500 euros. Aquest és el resultat de l'estudi que ha elaborat la xarxa immobiliària Expofinques i s'ha basat en les més de 3.000 operacions de lloguer des de principi d'any.

Malgrat que és més car llogar que comprar, el preu mitjà del lloguer a l'Estat ha baixat un 10% i segons la immobiliària aquesta tendència a la baixa respon a tres factors: a la sobreoferta d'immobles de lloguer; a les dificultats financeres de fer front a la compra i a la recerca d'un perfil més exigent per part dels propietaris. L'estudi constata que les ciutats on es paga més per viure de lloguer són Madrid i Barcelona amb 1.250 i 1.200 euros de mitjana, respectivament. En l'altre extrem se situen Castelló i Canàries amb 600 i 700 euros, respectivament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.