La tradició s'imposa per Tots Sants

Proliferen les parades de venda de castanyes al carrer i l'elaboració de panellets a les cases i les escoles

Montserrat Rius resisteix darrere el taulell de la botiga Cereria i Aliments de la Part Alta entre escèptica i expectant sobre les vendes que farà enguany per als qui opten per fer-se els panellets. Ara per ara, «hi ha poca venda», però «n'hi ha que diuen que amb la crisi ara es faran més panellets a casa». Però ja adverteix que «això no se sap fins que s'acaba la temporada». Rere el mostrador hi té el que és indispensable per a la massa dels panellets: sucre i ametlles, a més dels ous. Assegura saber l'autèntica recepta dels panellets, però només la revela a clients «que compren».

El gremi de pastissers no és tan críptic sobre les expectatives de negoci que tenen per aquests dies previs a Tots Sants i ja va avançar que aspiren a fer un volum de vendes similar a l'any passat, tot i la crisi, que són entre 25.000 i 30.000 quilos de panellets al preu de 25 a 42 euros cada quilo. Els mateixos pastissers han fet una crida per retornar al consum de productes del territori i veuen de bon ull la tasca de les escoles, que aquests dies s'aboquen en l'elaboració dels dolços de Tots Sants, explica Carles Vallvè, president del gremi i pastisser de Valls. Així, per exemple, al CEIP Salou han fet activitats extraordinàries aquests dies, com ara torrar castanyes, fer panellets i també hi han involucrat les famílies, que han creat castanyeres que s'exposen a l'escola.

A més dels dolços típics de Tots Sants, la tardor també és temps de castanyes, encara que les elevades temperatures no ajuden a menjar-se aquesta fruita seca que cal passar pel foc. Tot i això, es repeteixen els punts de venda habituals, com el de la plaça Llibertat de Reus, on des de dimecres passat i fins diumenge els alumnes de l'IES Baix Camp torren castanyes que després venen als vianants. En un dia poden arribar a vendre tres sacs de 5 quilos de castanyes que venen per un preu de dos a cinc euros en funció de la mida de la paperina. Quan solen vendre més castanyes és a la tarda-vespre perquè la temperatura ja ha baixat en comparació de la calor que fa aquests dies i que provoca que no vingui de gust menjar calent. I en contra del que pugui semblar, els estudiants semblen molt més conscienciats a mantenir la tradició que no pas a celebrar la festa de Halloween, perquè la castanyada «és més tradicional i més catalana», van comentar. Amb els diners que facin, els alumnes de 4t d'ESO de l'IES Baix Camp se n'aniran a Praga.

Però la tradició de vendre castanyes s'estén per tota la ciutat. Enguany hi ha 23 parades –2 més que l'any passat– i una de les quals s'ha instal·lat per primera vegada al barri Gaudí. A Tarragona, l'Ajuntament ha autoritzat a vendre castanyes un total de 35 parades entre la ciutat i els barris, encara que van ser més entitats les que van sol·licitar el permís, tal com ja va succeir l'any passat.

ELS PREUS

Panellets de compra
Entre 30 i 42 euros cada quilo, de pastisseria.
Entre 20 i 25 euros el quilo, de supermercat.
Panellets fets a casa
Ametlles: entre 6 euros i 8,5
Pinyons: 36 euros el quilo, els pinyons del país. 29 euros el quilo, els pinyons de pot.
Sucre: 1,10 euros el quilo.
Ous: 0,90 euros la mitja dotzena.
Coco: entre tres i quatre euros el quilo.
Neules: 1,15 el paquet de 50.
Flors
Entre 8 i 30 euros cada ram o centre.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.