L'alcalde accidental de Santa Coloma admet que «Luigi» negociava al despatx de Muñoz

El ple extraordinari per fer el cartipàs i nomenar un nou alcalde encara no té data i es podria convocar la setmana vinent

Els socialistes de Santa Coloma o bé no parlen o si ho fan és per posar en dubte l'actuació del fins dilluns company de partit i alcalde, Bartomeu Muñoz, en un intent de deixar clar que la situació no té res a veure amb ells. L'últim a fer-ho –la tinenta d'alcalde de Serveis Territorials, Carmen Moraira, en declaracions a TV3, va admetre que se sentia «traïda» per Muñoz– ha estat Joan Carles Mas, l'alcalde accidental. En una entrevista publicada ahir al portal elplural.com, Mas admet que Luigi «venia amb bastanta freqüència» al despatx de Muñoz. «Molt poques persones el veien perquè entrava a l'ajuntament i anava directament al despatx de l'alcalde», assegura Mas, aclarint, però, que per al seu grup aquest fet no era «excepcional», perquè Muñoz i García Sáez «eren amics de molt temps abans». De fet, Garzón en la seva interlocutòria atorga a García la funció de «conseller» de Muñoz i que mantenia amb ell «activitats d'intermediació i d'influència» en les decisions de l'Ajuntament.

En l'entrevista, Mas, que qüestiona el tarannà del fins ara alcalde –«un repassa el seu comportament i veu coses que li poden semblar més o menys estranyes», diu–, assegura que l'Ajuntament «moltes vegades va facilitar que es construís a canvi de compensacions a equipaments i serveis» i que era Muñoz el que volia «controlar» els grans projectes per donar «prestigi i monumentalitat» a la ciutat. Mas aprofita per lloar la tasca de la «immensa majoria de regidors» que treballen «per la seva ciutat i no per fer-se rics». «Hem d'aclarir aquest cas i combatre la corrupció, però no podem generalitzar la situació i dir que tot és caos, perquè no és així. Les institucions funcionen malgrat els corruptes. I Santa Coloma superarà la crisi», clou.

Encara sense data

Amb tota seguretat, Santa Coloma tancarà aquesta setmana sense haver nomenat un altre alcalde. Segons fonts municipals, el primer pas és rebre l'acta de denúncia dels dos regidors, que haurà de passar per la junta de govern i després, pel ple. Serà aleshores quan es podrà convocar un altre ple per nomenar l'alcalde i fer el cartipàs –es podrà fer només amb 25 regidors–; el càrrec amb tota probabilitat recaurà en Antoni Fogué, regidor colomenc i president de la Diputació de Barcelona. Precisament ahir, Fogué es va posar a disposició del partit, tot i que va dir que ho fa «com tots els membres del grup municipal». El ple es podria fer la setmana vinent.

Expulsat l'any 1998

El PSC va aclarir ahir que Lluís Garcia va ser expulsat del partit l'any 1998 i no pas el 1992, com havia afirmat la setmana passada el secretari d'organització, José Zaragoza. Ahir, Zaragoza va aclarir que l'any 1992 Luigi havia deixat de ser diputat però que va ser sis anys després quan va ser expulsat del partit. Tot i ser expulsat, ajuntaments, majoritàriament socialistes, van continuar contactant, després d'aquest any 1998, amb empreses vinculades a l'exdiputat del PSC.

El PP i ICV-EUiA volen que Vela deixi les seves funcions

i. m

Els grups municipals del PP i ICV-EUiA, a l'oposició a l'Ajuntament de Santa Coloma –juntament amb CiU–, han demanat que el director gerent de Serveis Municipals, Pascual Vela, imputat en el cas Pretòria, abandoni les seves funcions en el consistori, després que dilluns es va incorporar a la feina. La portaveu del grup popular, Mari Carmen Sáez, qualifica el fet d'«inacceptable» i exigeix, tot i mantenir la seva «presumpció d'innocència» que sigui «destituït de les seves funcions de manera immediata». En la mateixa línia es va mostrar el portaveu del grup municipal d'ICV-EUiA, Siscu Sánchez, que critica l'actuació del govern colomenc. «No fa front de manera clara, directa i contundent a les situacions que s'estan produint.» Per Sánchez, és «anòmal i escandalós» que Vela «s'hagi reincorporat amb normalitat» a la feina. Per la seva banda, el portaveu de CiU, Manel Olivés, es desmarca d'aquesta posició i assegura que «en el seu cas [de Vela] la presumpció d'innocència és doble» i que «no hi ha cap responsabilitat directa amb ell». «Si té una fiança tan petita és perquè la implicació ha estat col·lateral», diu.

ERC dóna a entendre que cal destituir Ruiz

s.muñoz

ERC, soci de govern del PSC i de CiU a Badalona, va emetre ahir un comunicat en què advoca per la convocatòria d'un consell d'administració extraordinari de Marina Badalona (la societat que gestiona el pla que inclou el solar investigat per Garzón) i en què apunta que en el marc d'aquesta reunió «s'han d'escatir tota mena d'actuacions i responsabilitats derivades d'aquest afer i que s'arribi, si és el cas, fins a les darreres conseqüències amb el cessament del conseller delegat, Juan Felipe Ruiz». De fet, ERC mai no ha amagat la seva oposició a la figura de Ruiz, ni al projecte de remodelació de la zona afectada. En el mateix comunicat, Esquerra demana a tots els partits que tinguin militants imputats en causes de corrupció que «actuïn de forma escrupolosa, en benefici de la màxima polidesa democràtica». ERC s'afegeix a la condemna dels fets que han desencadenat l'operació Pretòria.

L'alcalde adrianenc aposta per Fogué

jose g. navarro

Tot i confessar-se encara afectat per la detenció i la imputació de l'alcalde colomenc, el batlle de Sant Adrià de Besòs, Jesús Maria Canga, va mostrar-se ahir convençut que el substitut de Bartomeu Muñoz al capdavant de l'Ajuntament de Santa Coloma serà Antoni Fogué. «Es tracta d'una persona capaç de tornar a il·lusionar els companys de partit, la ciutadania i l'Ajuntament. A més, els qui no coneixien la seva capacitat de gestió segur que l'han descobert amb el seu paper en la Diputació», va expressar-se Canga. Per altra banda, la màxima figura política adrianenca va enviar ahir un comunicat als treballadors municipals en què fa una «crida a la serenitat»: «Podeu estar tranquils perquè a Sant Adrià no passa res fora del que és l'absoluta normalitat.» «Sé que tinc grans professionals i que cadascun [...] vetlla rigorosament per la transparència del treball públic», clou Canga en la carta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.